U bent hier
Buiten vervolgingstelling is GEEN vrijspraak
N-VA Ranst:
Het is niet omdat de drie leden van het vorige college van burgemeester en schepenen door de raadkamer niet doorverwezen worden naar de strafrechtbank dat ze daardoor vrijgepleit worden van de vastgestelde feiten.
Voor alle duidelijkheid de feiten op een rijtje:
Op 24 september 2018, dus vooraleer N-VA in het gemeentebestuur zat, heeft Audit Vlaanderen een audit opgestart in Ranst. Zij onderzochten verschillende dossiers betreffende ruimtelijke ordening en het gunnen van bepaalde opdrachten die zich situeren in de periode 2011-2017.
De gemeenteraadsleden kregen op 26 augustus 2019 inzage in het forensische auditrapport opgesteld door Audit Vlaanderen. Hierin stonden drie politieke mandatarissen vermeld die deelnamen aan besprekingen of beslissingen in dossiers waarin zij persoonlijke of zakelijke belangen hadden en die mogelijk een strafrechtelijke inbreuk inhouden.
Omdat het niet aan het gemeentebestuur of de gemeenteraad is om te oordelen over het strafrechtelijk karakter van de vastgestelde feiten heeft de gemeenteraad van 16 september 2019 beslist om zich burgerlijke partij te stellen ten einde de belangen van de gemeente Ranst te vrijwaren.
Toen de aangestelde advocaat op 6 januari 2021 vaststelde dat de onderzoekers nooit overgegaan zijn tot het verhoren van de in het Auditrapport geviseerde personen heeft het gemeentebestuur aangedrongen op bijkomende onderzoekshandelingen.
De drie leden van het vorige college van burgemeester en schepenen werden daarna verhoord.
De belangenvermenging die vastgesteld werd door Audit Vlaanderen wordt door de drie leden van het vorige college van burgemeester en schepenen niet ontkend. Zij bevestigen deel te hebben genomen aan het beslissingsproces en de besprekingen inzake de bewuste dossiers waarmee zij een persoonlijke en/of zakelijke link hadden.
In artikel 27 van het gemeentedecreet en de deontologische code voor lokale mandatarissen van de Gemeente Ranst staat nochtans dat dit uitdrukkelijk verboden is.
Het is niet omdat de raadkamer op 9 december 2021 beslist heeft om hen niet door te verwijzen naar de strafrechtbank dat de door Audit Vlaanderen vastgestelde belangenvermenging niet heeft plaatsgevonden.
Artikel: Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier - 19 Jan. 2022
Vroegere burgemeester en schepenen pleegden geen strafrechtelijke fouten
Audit Vlaanderen, het agentschap van de Vlaamse overheid dat lokale besturen doorlicht, begon in oktober 2018 samen met een bedrijfsrevisor met de doorlichting van de gemeente Ranst. Een gevolg van meldingen over mogelijke onregelmatigheden die waren binnengekomen.
De drie geviseerde mandatarissen die van belangenvermenging werden beticht waren voormalig burgemeester Lode Hofmans en twee ex-schepenen Roel Vermeesch en Tine Muyshondt (CD&V). De eerste twee werden naar aanleiding van het onderzoek door het nationaal bestuur van Open VLD uit de partij gezet en zetelen nu als onafhankelijke in de oppositie. Zij zouden aanwezig geweest zijn bij besprekingen en stemmingen over dossiers die hen persoonlijk of familieleden rechtstreeks aanbelangden. De gemeente stelde zelf ook een advocaat aan, omdat Ranst reputatieschade had geleden.
Rond de oudejaarsperiode kregen de drie betrokkenen te horen dat het onderzoek is afgerond zonder verdere vervolging.
“Misbruik van instanties”
“En het is niet zo dat ze geen moeite hebben gedaan, want allerlei instanties hebben doorgedreven onderzoek gedaan”, zegt Vermeesch. “Maar er was niks, het gerecht heeft ons zelfs nooit officieel in verdenking gesteld. Als ik zie hoe er tegenwoordig klachten worden ingediend bij Audit Vlaanderen, begin ik bijna te denken dat er een strategie achter zit van andere partijen die zich groter willen maken op de kap van anderen. Ik vind dit misbruik van overheidsinstanties. Wij kunnen tegen het verliezen van de verkiezingen, maar dit was andere koek.”
Relativeren
Muyshondt sprak over de impact op haar gezin. “Ik ben tweeënhalf uur lang ondervraagd, gelukkig door een empathische dame. Ik moest zelf een advocaat nemen. Je leest dit wel eens in boeken en ziet het in een film, maar als je zelf zoiets meemaakt, is dat krenkend en wrang. Ik ben achttien jaar schepen geweest en ook provincieraadslid. Ik doe al meer dan 35 jaar aan gemeentepolitiek. We hebben een zaak. Af en toe werd ik erop aangesproken, maar gelukkig niet veel. Je kan je ook niet verdedigen als zoiets in de kranten verschijnt. Wat als mensen met wie ik vroeger heb vergaderd en samengezeten dit lezen?, dacht ik.”
Hofmans, achttien jaar burgemeester in Ranst en voordien 12 jaar schepen, werd het zwaarst ondervraagd, door drie verschillende gerechtelijke instanties. “Zelfs door rechercheurs vanuit Brussel”, zegt hij. “Ik heb heel mijn uitleg mogen doen. Prettig is anders, maar ik dacht: dat zal erbij horen zeker, als je dertig jaar onafgebroken in het schepencollege zetelt? Financieel heb ik er ook nadeel van ondervonden, omdat het toch een weerslag had op mijn beroepsactiviteiten. Ik ga met mijn advocaat bekijken of we nu verdere stappen gaan zetten. Maar ik wil niet procederen om te procederen.”
Hofmans is intussen 71. Hij kan het wel nog relativeren. “We zijn gezond, met mijn vrouw en kinderen is alles oké. Zo'n drama's als met dat kindje Dean is iets helemaal anders. Het blijft wel moeilijk dat je niet weet wie je dit heeft aangedaan, want de namen van wie de klachten indienden, worden niet vrijgegeven.”
Kristin Matthyssen