U bent hier
Zieke kastanjebomen vervangen door lindebomen.
Jan Dillen stelde volgende vragen: Welke firma heeft deze kapping uitgevoerd of is dit werk door onze groendienst uitgevoerd? Wat gebeurde er met het hout, werd dit afgevoerd of verkocht? Indien het hout verkocht werd, is dit dan openbaar of onderhands verkocht of werd hiermee de boer opgegaan?
In plaats van gewoon te antwoorden op onze vragen maakte schepen Jef Verhaegen zich boos. Omdat er in Emblem gesproken wordt over het feit dat hij “de boer opgegaan” was om het kastanje hout aan de man te brengen, zal waarschijnlijk de reden geweest zijn waarom hij zich zo opwond.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 16 maart 2015
De 29 wilde kastanjelaars aan het Emblemse kerkhof waren aangetast door de bloedingziekte. Het gemeentebestuur heeft ze laten rooien en vervangen door 27 lindebomen en zeven tamme kastanjelaars.
Oppositiepartij Groen vond dat een te drastische oplossing. Ze verspreidden een pamflet in de buurt en probeerden met een petitie de buurtbewoners te.stimuleren om te reageren tegen het rooien van de kastanjebomen.
Ook in de gemeenteraad van maandag 16 maart zorgden de bomen voor gespreksstof. Jan Dillen van NV-A wilde weten of de bomen werden gerooid door de eigen gemeentelijke werklui of een externe firma. Hij vroeg zich ook af wat met het hout was gebeurd.
Schepen Jef Verhaegen (Open Vld) is bevoegd voor parken en begraafplaatsen en hij gaf mee dat de bomen werden gerooid door het bedrijf Decleyn en dat de gemeente daar ruim 4.000 euro voor moest betalen. Het hout maakt deel uit van de overeenkomst en gaat naar het rooibedrijf.
De schepen vertelde ook nog dat de zieke bomen nu vervangen waren door in totaal 34 nieuwe exemplaren. “Onze eigen ploeg was niet bij machte dergelijke grote bomen te rooien. Er staan nu dus meer bomen dan voor de ingreep. We hebben even moeten wachten tot de bomen met een dikte van 14 tot 16 leverbaar waren. Het weer zat ook mee en zo is de omgeving van het Emblemse kerkhof ingrijpend verfraaid.”