U bent hier
Vlaamse regering bereikt een akkoord over stikstof
N-VA Ranst:
Vandaag om 15:45 uur kregen we het volgende bericht van Jan Jambon: "De Vlaamse Regering heeft zopas een akkoord bereikt over een definitieve stikstofregeling."
Zuhal Demir kwam vandaag nog aan op het overleg met het boek ‘Een gegeven woord’ onder de arm, een niet mis te verstane boodschap aan CD&V.
Na weken van discussie kan er eindelijk rechtszekerheid geboden worden aan de landbouwers met dank aan Minister-president Jan Jambon en Minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir.
De Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) is definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw.
Wat staat er in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering?
• Lijst rode landbouwbedrijven wordt aangepast
De lijst met ‘rode landbouwbedrijven’ krijgt een update. Rode landbrouwbedrijven zijn de bedrijven die verplicht moeten sluiten omdat ze te veel stikstof in de buurt van beschermde natuur uitstoten. In het krokusakkoord van vorig jaar was de rode lijst gebaseerd op gegevens van 2015. Dat zette kwaad bloed bij de boeren, niet in het minst bij de 41 landbouwbedrijven die te veel stikstof uitstoten en daardoor verplicht de boeken moeten toedoen.
De regering heeft nu beslist dat de rode bedrijven de tijd krijgen tot 2030 om hun activiteiten te staken. Eerder was dat 2025. Bovendien zal de lijst nu gebaseerd zijn op recentere – en dus meer correcte – meetgegevens. Een handvol bedrijven zou verdwijnen van de oude lijst, maar er komen er ook een tiental nieuwe bij. Die laatste landbouwers moeten dus niet onmiddellijk stoppen, op voorwaarde dat ze hun stikstofuitstoot genoeg verminderen.
• Transitiefonds
Omdat vooral de veestapel verkleind moet worden, worden boeren financieel aangemoedigd om over te stappen naar akkerbouw en natuurbeheer. De regering wil die omschakeling financieel aantrekkelijk maken en voorziet daarom een heus ‘transitiefonds’.
• Soepelere vergunningsregels voor landbouw
Momenteel gelden er strengere stikstofregels voor de landbouw. Fabrieken stoten immers minder stikstof uit dan boerderijen en krijgen daarom sneller een vergunning. CD&V vond dat onfair en eiste dat de landbouw en industrie op een gelijke manier behandeld worden als ze een vergunning aanvragen. De lat wordt niet helemaal gelijk gelegd, maar op termijn krijgt de landbouw wel meer ruimte om stikstof uit te stoten. Voorlopig blijft de drempel voor de landbouw op 0,025 procent liggen, een stuk strenger dan de 1 procent van de industrie. Maar als het geplande onderzoek positief is, verdwijnt de drempel voor de landbouw vanaf 1 januari 2025.
Ten tweede kunnen bedrijven vandaag een beroep doen op een ‘passende beoordeling’: dat is een individuele doorlichting van de uitstoot per bedrijf. Voor landbouwbedrijven wordt dat nu ook mogelijk gemaakt en dat is een belangrijke overwinning voor CD&V. De ‘passende beoordeling’ kun je vergelijken met het A+ label op de koelkast of de EPC-score van je woning: wie duurzaam is, mag verder activiteiten ontplooien.
• Compensatievergoedingen voor landbouwers
Vorig jaar werd al een geldpot van 3,6 miljard euro opzij gezet voor compensatievergoedingen. Het gaat bijvoorbeeld over een uitkoopregeling voor boeren die vrijwillig willen stoppen. Dat zou een uitweg kunnen zijn voor de 115 ‘oranje landbouwbedrijven’, boeren die actief zijn in de directe omgeving van kwetsbare natuurgebieden (vaak in de Kempen en Limburg) en varkenshouders die veel stikstof uitstoten. Daarnaast zouden er hogere vergoedingen komen voor boeren die geen mest meer op hun velden uitstrooien.
• Toekomstperspectief voor jonge boeren
Als een landbouwer een zaak wil starten, dan zou hij de uitstootrechten van een stoppende landbouwer kunnen overnemen. Op die manier wil CD&V beginnende boeren nog een kans geven. N-VA stond daar lange tijd weigerachtig tegenover, omdat dit een ruilhandel op gang zou kunnen brengen die tot nog grotere landbouwbedrijven – en dus nog grotere uitstoot – kan leiden. Mogelijks wordt er daarom een bovengrens opgelegd. Deze handel in stikstofuitstoot moet ook het verlenen van vergunningen versoepelen.
Artikel: N-VA - 10/03/2023
Vlaamse Regering bereikt akkoord over stikstof
De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 10 maart een akkoord bereikt over de Progammatorische Aanpak Stikstof (PAS). Het stikstofakkoord is volgens minister van Omgeving Zuhal Demir een “mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlamingen én de toekomst van onze landbouwers”. Vlaams minister-president Jan Jambon loodste zijn regeringsploeg door de moeilijke en intense onderhandelingen. “Het was een enorm complex dossier. Met dit akkoord wenden we een vergunningsstop af en bieden we perspectief voor boeren, burgers en bedrijven.”
Het akkoord bouwt verder op de initiële overeenkomst die vorig jaar werd gesloten en het compromisvoorstel dat zondag door de N-VA op tafel werd gelegd. Twee knelpunten – de gelijkschakeling van stikstofuitstoot voor industrie en landbouw en de mogelijkheid om de uitstootrechten over te dragen van landbouwbedrijven die sluiten – worden via een openbaar onderzoek verder bestudeerd, maar wel met een resultaatverbintenis. “Als blijkt dat dat onderzoek gunstig is, zullen we daar ook naar handelen”, zegt Jan Jambon.
Geen vertraging
Het bijkomende openbaar onderzoek zal volgens Jambon niet voor een vertraging zorgen. “We hebben een akkoord om tegen 2030 de stikstofuitstoot op kwetsbare natuur te halveren. Het grootste deel van de engagementen wordt uitgevoerd en biedt perspectief voor de landbouwers. Wie wil uitbreiden, zal tegen 2025 een passende beoordeling krijgen voor die plannen. Het akkoord biedt dus alle nodige garanties.
Grotere plaatje blijven bekijken
“Bij zo’n moeilijke onderhandeling is het uiteindelijk een kwestie van naar het grotere plaatje te kijken. Er waren al heel wat maatregelen goedgekeurd. Het zou zonde zijn geweest die van tafel te vegen mocht er geen akkoord zijn geweest”, aldus Jambon. “Dat was uiteindelijk ook de conclusie van alle partijen rond de tafel.”
Juridisch robuust perspectief
“De toetssteen van dit akkoord was altijd om een vergunningsstop te vermijden. Tijdens de hele onderhandelingen hebben heel wat specialisten in de achtergrond er altijd over gewaakt dat alles wat op tafel lag binnen die krijtlijnen bleef. Zodat we kunnen zeggen dat we een juridisch robuust perspectief kunnen bieden aan burgers, boeren en bedrijven.”
“Ik heb mijn job gedaan”, kijkt Jambon terug. “En ik heb het engagement om dat te blijven doen en de volgende dossiers aan te pakken binnen de Vlaamse Regering.”
Artikel: HLN - 10/03/2023
Vlaamse regering bereikt een akkoord over stikstof: “Elke partij heeft water bij de wijn gedaan”
Witte rook op het Martelaarsplein. Na nog maar eens vier uur onderhandelen over de laatste twee knelpunten, heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt om de stikstofuitstoot in Vlaanderen te verminderen. Dat werd bevestigd aan onze redactie. De crisis in de Vlaamse regering is afgewend, minister-president Jan Jambon (N-VA) redt zijn vel.
“Een gegeven woord”, zo stond er op de cover van het boek dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) meebracht naar de ministerraad vanochtend. Het boek van de voormalige CVP (nu: CD&V)- premier Wilfried Martens lag al eventjes klaar. Vandaag was de dag om ermee uit te pakken voor het oog van de camera’s. Een niet mis te verstaan signaal aan CD&V om de afspraken van het gesloten stikstofakkoord in februari 2022 niet op de helling te zetten.
“Staatsmanschap en “verantwoordelijkheidszin” was er volgens Jan Jambon (N-VA) nodig om tot een nieuw stikstofakkoord te komen. En opvallend: de onderhandelingen liepen volgens de drie coalitiepartijen N-VA, CD&V en Open VLD ‘positief’ en ‘constructief’. Na het wapengekletter van de voorbije dagen was dat onverhoopt. CD&V legde een nieuw compromisvoorstel op tafel, en dat nam in het begin van de vergadering het wantrouwen weg bij de twee andere partijen.
Even voor 16 uur verscheen er uiteindelijk witte rook boven het Martelarenplein. Het uiteindelijke akkoord dat de stikstofuitstoot in Vlaanderen de komende jaren stevig moet terugdringen, oogt als een typisch Belgisch compromis. Elke partij heeft water bij de wijn moeten doen, zo klinkt het bij Jambon tijdens de persconferentie vandaag. “Ik geef toe dat ik op een bepaald moment heb getwijfeld of we nog een akkoord konden maken. Maar wie mij kent weet dat ik nooit opgeef, en dat geldt gelukkig ook voor heel dit team van ministers”, zegt Jambon.
Zuhal Demir begint door haar collega’s te bedanken en zegt dat ze “heel goed beseft dat dit een heel moeilijk dossier was”. Maar de minister herhaalt dat het voor haar erg belangrijk was om duidelijkheid te geven over de doelstelling van het dossier. “Dit dossier samen met het mestactieplan en het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) zijn drie erg belangrijke dossiers, niet alleen voor de landbouw maar ook voor de natuur. Het toont aan dat in Vlaanderen plaats is voor beide”, vindt ze nog.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 10/03/2023
“Oef, we zijn er”: alleen maar lachende gezichten bij Vlaamse ministers na stikstofakkoord
“De Vlaamse regering heeft zopas een akkoord bereikt over een definitieve stikstofregeling”, zo luidde de even droge of onverwachte tweet van Vlaams minister-president Jan Jambon vandaag om 15.27 uur. Binnen enkele minuten volgden opgeluchte reacties van de andere ministers van de regering. Op een inderhaast bijeengelegde persconferentie gaven de excellenties toelichting bij het akkoord. De opluchting was af te lezen aan de gezichten.
Jan Jambon: “We hebben akkoord voor moeilijkste dossier bereikt”
Het was een moeilijke weg, maar het is ons uiteindelijk gelukt om een allesomvattend akkoord te sluiten, “zowel technisch als politiek was dit uiterst moeilijk”, stak minister-president Jan Jambon van wal op de persconferentie. “Al meer dan twintig jaar sleept dit aan”. Jambon haalt Nelson Mandela aan: ‘it always seems impossible until it’s done. En dat geldt voor dit hele team-ministers: we hebben niet opgegeven.” Tegen 2030 zal er de helft minder stikstof op de natuur worden uitgestort. Hiervoor wordt 3,6 miljard uitgetrokken.
Zuhal Demir: “In Vlaanderen plaats voor natuur en landbouw”
Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) is ook “heel tevreden” en blikt terug op een week waarin de Vlaamse regering dan toch drie belangrijke dossiers wist te ontwarren: het stikstofdossier, samen met het MAP en het GLB. “Dit getuigt dat we in Vlaanderen plaats zullen hebben voor beide”, zegt ze, “voor zowel landbouw als onze natuur”. “Ik wil de collega’s bedanken, de dag heeft een goede wending genomen, ik besef dat het heel moeilijk was.”
Jo Brouns heel tevreden: “Weg naar verduurzaming ingezet”
“Ik ben bijzonder tevreden en dankbaar dat het ons samen gelukt is”, zegt Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Ook hij blikt terug op “zware en moeilijke weken”. Hij benadrukt dat dit akkoord eindelijk een perspectief aan landbouwers gunt: “we hebben voldoende middelen vrijgemaakt om de transitie na 2025”, die hij noodzakelijk noemt, te kunnen waarmaken. “De weg naar de verduurzaming is ingezet.”
Minister Somers: “Hoop en perspectief voor de toekomst”
“Mijn partij was ervan overtuigd dat het een slechte zaak zou zijn als er geen akkoord kwam. Ik ben dan ook blij dat we dat hebben gevonden, samen met alle partijen. Dat is heel belangrijk, want het biedt hoop en perspectief voor de toekomst. We hebben een mooie oplossing gevonden voor de piekbelasters, die nu meer tijd krijgen. We wenden ook een vergunningenstop af. Dit is een eerbaar akkoord, waarmee we hebben aangetoond dat deze Vlaamse regering ook moeilijke dossiers kan aanpakken.”
Hilde Crevits: “Er wordt nu perspectief gegeven aan toekomstige generaties”
Zoals partijgenoot Jo Brouns (CD&V) benadrukte minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de slagkracht van dit akkoord voor jonge boeren, met bloemetjes voor de collega’s. “Ik ben hoopvol en heb bijzonder veel dank voor de wijze waarop het dossier toch is kunnen landen vandaag.”
Minister Weyts: “Jan is de vader van dit akkoord”
“Ik heb via sociale media al gezien dat er gespeculeerd wordt over het vaderschap van dit akkoord. Ik kan zeggen: de vader, dat is de minister-president. Er is maar één minister ontevreden met dit akkoord: de minister van begroting, die 3,6 miljard euro moet uitgeven. Maar desondanks zal hij zijn doelstellingen behalen.”
joro, nvh