U bent hier
Samenwerking of fusie
N-VA Ranst:
De gemeente Wommelgem heeft een bestuurskrachtmeting laten uitvoeren. Een studiebureau moest een antwoord uitwerken op volgende vragen:
- Wat zijn de grootste uitdagingen voor Wommelgem?
- Is haar kleine lokaal bestuur nog wel slagkrachtig genoeg om die het hoofd te bieden?
- Kan een verregaande samenwerking met andere gemeentes haar hiervoor beter wapenen?
De experts komen tot de conclusie dat een structurele bovenlokale samenwerking of een fusiescenario zich opdringt om de bestuurskracht van Wommelgem te verhogen en om hun opdrachten het hoofd te bieden.
Frank Gys (N-VA): "Een beslissing tot fusie komt er sowieso niet voor 2025. Maar concreet samenwerken met buurgemeenten moet nu al kunnen.”
Johan De Ryck (N-VA) wil ook nog niet van een fusie horen, maar verwacht nog dit voorjaar wel de eerste concrete samenwerkingsakkoorden met Wommelgem en Wijnegem.
Ook op ATV was Johan De Ryck (N-VA) duidelijk: "Wanneer de volgende Vlaamse Regering een fusie zou opleggen dan willen wij alvast klaar staan en dan willen wij onze buren kennen. Als je draagvlak wil creëren dan moet je een goede samenwerking kunnen voorleggen."
De samenwerkingsovereenkomst zal het mogelijk maken om materiaal en personeel te delen om de nieuwe taken die de Vlaamse Regering doorschuift naar de gemeenten te kunnen uitvoeren.
Dat een fusie niet aan de orde is bewijst het antwoord van de burgemeester van Borsbeek op een vraag van een gemeenteraadslid: "We hebben al zoveel bij onze buurgemeenten gepolst over een mogelijke fusie. Borsbeek is te goed om het te blijven vragen en te wachten. We zetten het onderzoek naar een mogelijke fusie met Antwerpen verder”.
Laat het dus voor iedereen duidelijk zijn dat Johan De Ryck (N-VA) nog niet van een fusie wil horen maar dat Ranst wel wil samenwerken met zijn buurgemeenten.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 24/01/2023
Borsbeek niet betrokken bij samenwerking tussen Ranst, Wommelgem en Wijnegem
De plannen van de gemeenten Wommelgem, Wijnegem en Ranst om te gaan samenwerken veranderen niets aan de visie van Borsbeek om voor een fusie met Antwerpen te gaan.
Het nieuws dat de drie gemeenten meer willen samenwerken, bereikte ook de Borsbeekse gemeenteraad. Raadslid Frans Neyens (Iedereen Borsbeek) stelde aan burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) voor om toch eens te gaan luisteren bij zijn collega Frank Gys (N-VA) van Wommelgem. “Ik ben bereid om met iedereen te praten. Maar we hebben al zoveel bij onze buurgemeenten gepolst over een mogelijke fusie. Hun antwoord was altijd duidelijk. Borsbeek is niet interessant genoeg, maar wij zijn te goed om het te blijven vragen en te wachten. We zetten het onderzoek naar een mogelijke fusie met Antwerpen verder”, zegt Van Berckelaer.
Volgens de burgemeester is de visie om eventueel een district te worden een vooruitziende beslissing. “Ik wil graag de studie over de slagkracht van Wommelgem eens lezen. Deze hebben wij in 2016 al laten opmaken met de duidelijke conclusie dat we te klein zijn. Maar als een rijke gemeente als Wommelgem reeds problemen ziet, wordt duidelijk dat onze beslissing voor een kleine gemeente als Borsbeek van vooruitziendheid getuigt.” (fisp)
Artikel: Gazet van Antwerpen - 22/01/2023
“Samenwerking ook interessant om personeel te delen”
Het college van burgemeester en schepenen in Ranst gaat het samenwerkingsverband met Wommelgem en Wijnegem waar Wommelgem op aanstuurt op de gemeenteraad brengen. “In Wommelgem komt het in maart een tweede keer op de gemeenteraad. Wij willen dit ook eerst ter goedkeuring voorleggen, en dan kan het college het verder invullen. Ik zie vooral mogelijkheden voor het delen van materiaal en personeel”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA).
Het verlovingsaanzoek vanuit Wommelgem wordt in Ranst goed onthaald. Het is nog iets anders dan een fusievoorstel. Of de plannen voor een nieuw gemeentehuis on hold worden gezet nu? “Zeker niet, met onze plannen om al onze administratieve diensten samen te brengen op de site aan de Van Den Nestlaan, gaan wij gewoon door”, zegt burgemeester De Ryck. “Maar de Vlaamse overheid schuift een aantal taken door naar de gemeenten. We zouden materiaal en personeel kunnen delen om die nieuwe taken in te vullen. Bijvoorbeeld een voltijdse aanwerven om in beide gemeenten een halftijdse opdracht te vervullen. Het is sowieso al enorm moeilijk om goed personeel te vinden. Nu zien we dat bekwame ambtenaren soms bij andere gemeenten aan examens deelnemen. Jan Geudens, ons afdelingshoofd vrije tijd in Ranst, wordt de nieuwe algemeen directeur in Boechout. Via samenwerking kunnen we goede mensen behouden in plaats van in elkaars netten te vissen.” Kma
Artikel: Gazet van Antwerpen - 21/01/2023
Wommelgem, Ranst en Wijnegem willen samenwerkingsverbond afsluiten
Wommelgem, Ranst en Wijnegem willen een samenwerkingsverbond afsluiten. Het bestuur in Ranst zal dat in maart aan de gemeenteraad voorleggen. Als de drie het goed met elkaar kunnen vinden, kan dat de basis vormen voor een fusie. Fusioneren is sowieso niet meer voor deze legislatuur, klinkt het, maar de drie N-VA burgemeesters zitten wel geregeld rond de tafel over hoe ze samen efficiënter kunnen besturen.
Bron: ATV
Intervieuw op ATV - 21/01/2023
ATV: Het Vrieselhof in Ranst is het uitverkoren decor voor een sprookjesachtig huwelijk. Zij hebben hun liefde net bezegeld, maar zover staan de burgemeesters van Ranst, Wommelgem en Wijnegem nog niet. Er wordt wel al stevig geknuffeld want een samenwerking dringt zich op.
Johan De Ryck (N-VA): Wij willen perfect samenwerken. Ik denk dat dit ook noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de financiën niet gaan exploderen en dat we nog veel meer geld nodig hebben. Bijvoorbeeld: ook de Vlaamse Regering die nog eens 51 taken gaat doorschuiven naar de gemeenten, daar hebben we eigenlijk het personeel niet voor om die taken te vervullen, dus moeten we mensen gaan aannemen en dan kunnen we beter met 3 gemeenten samen iemand aannemen om die taken te vervullen.
ATV: De drie gemeenten willen bijvoorbeeld zo snel mogelijk een IT’er en een omgevingsambetnaar aanwerven en naast personeel delen ook materiaal uitwisselen en dan kan die samenwerking een eerste stap naar een fusie zijn.
Johan De Ryck (N-VA): Wanneer de volgende Vlaamse Regering en fusie zou opleggen dan willen wij alvast klaar staan en dan willen wij onze buren kennen. Als je draagvlak wil creëren dan moet je een goede samenwerking kunnen voorleggen. Dat is hetgeen wij nu willen doen. Aan de mensen laten zien, ja wij kunnen goed samenwerken en dan is die stap misschien, als het noodzakelijk is, wel mogelijk.
ATV: Het is een soort verloving?
Johan De Ryck (N-VA): Wel dat is een juiste omschrijving. Het is een verloving en nu gaan we zien of we goed met elkaar overeen kunnen komen.
ATV: Partijpolitiek alvast wel want de 3 burgemeesters zijn uit hetzelfde N-VA hout gesneden.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 20/01/2023
Studie over slagkracht lokaal bestuur wijst uit: Wommelgem heeft dringend meer ‘power’ nodig
Stel dat het lokaal bestuur van Wommelgem een bokser is, bezig aan een kamp in de ring. Dan is die nog niet rijp om KO geslagen te worden, maar stevig op zijn benen staat de atleet ook niet meer. Hij heeft dringend hulp van buitenaf nodig of hij gaat alsnog tegen het canvas. Deze beeldspraak is de vertaling van de conclusie na de ‘bestuurskrachtmeting’ die het bureau Probis in opdracht van de gemeente Wommelgem uitvoerde.
Jan Auman
Frank Gys (N-VA), die nu precies tien jaar burgemeester is in Wommelgem, ervaart al langer dat zijn lokaal bestuur alle zeilen moet bijzetten om haar burgers nog te geven wat ze echt verdienen. Er worden nog maar moeilijk gespecialiseerde medewerkers gevonden die in het gemeentehuis aan de slag willen. Terwijl het takenlijstje van de gemeente alleen maar langer is geworden. En dat zal er in de toekomst door de veelheid van taken die de Vlaamse overheid afstoot niet op verbeteren.
Gys toont een mail van het Agentschap Binnenlands Bestuur die net binnenvalt. “Ze gaan kortelings nog maar eens 53 items doorschuiven naar ons”, schudt hij het hoofd. “Alsof we na die opeenvolgende crisissen het nog niet druk genoeg hebben. In die zin wilden we dringend weten waar we aan toe zijn met het oog op de toekomst.”
Wat zijn de grootste uitdagingen voor Wommelgem? Is haar kleine lokaal bestuur nog wel slagkrachtig genoeg om die het hoofd te bieden? En kan een verregaande samenwerking met andere gemeentes haar hiervoor beter wapenen? Met die vragen werden de adviseurs van Probis, gespecialiseerd in organisatieontwikkeling, het veld ingestuurd. De conclusies zijn nu klaar en werden donderdag aan de gemeenteraad gepresenteerd.
Geen referendum
“Het 130 bladzijden tellend rapport bevestigt mijn buigevoel”, zegt burgemeester Gys. “Mede dankzij ons managementteam en de flexibiliteit van andere medewerkers, slagen we er nu nog in om te overleven. We voldoen nog net aan alle wettelijke en decretale verplichtingen. Financieel zijn we gelukkig kerngezond. Maar onze organisatie loopt op de tippen van haar tenen.”
“Het realiseren van onze beleidsambities kost bloed, zweet en tranen”, vervolgt de burgemeester. “Ook de experts komen nu tot de conclusie dat een structurele bovenlokale samenwerking of een fusiescenario zich opdringt om onze bestuurskracht te verhogen en onze opdrachten het hoofd te bieden.”
Er is nog een deel twee in de maak van deze studie, waarbij alle in de gemeenteraad vertegenwoordigde politici hun zeg krijgen over het gewenste scenario om Wommelgem meer ‘power’ te geven. Frank Gys: “In maart verwacht ik hierover het eindrapport en een debat in de gemeenteraad. Bedoeling is om tot een zo gedragen mogelijke beslissing te komen. Een referendum organiseren rond de kwestie, vind ik niet nodig. Een beslissing tot fusie komt er sowieso niet voor 2025. Maar concreet samenwerken met buurgemeenten moet nu al kunnen.”
Frank Gys is zelf voorstander van een fusie op termijn en dan bij voorkeur met de buren van Ranst en Wijnegem. Vorige week nog legde hij op de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners van Wommelgem hierover een ‘liefdesverklaring’ af.
Kranen en mensen delen
Wat vinden zijn collega’s Johan De Ryck (N-VA) en Leen Wouters (N-VA) ervan dat ze door hun buurman het hof worden gemaakt? “Wij staan altijd open voor een verdere samenwerking”, lijkt Wouters gecharmeerd. “Ik denk dat voor het aanwerven van bepaalde profielen, zoals bv een IT’er, het positief kan zijn om met andere gemeenten samen te werken. En Wommelgem is zeker een mogelijke partner. Onze visie over een fusie blijft dezelfde: zolang niet verplicht, is dit niet aan de orde. We zullen de studie van Wommelgem doornemen en te gepasten tijde onze eigen studie hierover bestellen.”
Johan De Ryck (N-VA) wil ook nog niet van een fusie horen, maar verwacht nog dit voorjaar wel de eerste concrete samenwerkingsakkoorden met Wommelgem en Wijnegem. “Onze directeurs moeten dit voorbereiden. Het is toch te gek dat wij in Ranst twee kranen ter beschikking hebben en dat Wommelgem er dan nog een derde moet kopen, om vervolgens grotendeels ongebruikt in de garage te staan. Dat we alle drie tot dezelfde partij behoren en elkaar nu al geregeld treffen om samen te werken op het vlak van brandweer en politie maakt dat het water tussen onze drie gemeenten niet diep is.” (jaa)