U bent hier
Ranst is een financieel gezonde gemeente
N-VA Ranst
Met N-VA in het bestuur van de gemeente Ranst werd er fors geïnvesteerd in de 4 deelgemeenten zonder verhoging van de belastingen en zonder dat er grote leningen moesten aangegaan worden.
Ranst is een financieel gezonde gemeente en dat blijkt meer dan ooit uit de cijfers.
De schuld per inwoner in Ranst is deze legislatuur verder gedaald en bedraagt slechts 324 euro wat veel lager ligt dan het gemiddelde van alle Vlaamse gemeenten. Een duidelijk bewijs dat er met N-VA aan de knoppen goed bestuurd wordt in Ranst.
Artikel: Het Laatste Nieuws - 09/10/2024
Uitgaven van Ranst blijven onder het Vlaamse gemiddelde: hier werd het geld de afgelopen legislatuur aan besteed
De afgelopen legislatuur gaf het gemeentebestuur van Ranst jaarlijks gemiddeld 29.662.918 euro uit. Maar welk domein neemt de grootste hap uit het budget? En hoe verdeelt Ranst zijn uitgaven in vergelijking met andere gemeenten? Wij namen de cijfers onder de loep en gingen na welke financiële keuzes de uittredende bestuursploeg van Ranst maakte.
Sinds 2019 - het eigenlijke begin van de legislatuur - gaf het gemeentebestuur van Ranst jaarlijks gemiddeld 29.662.918 euro uit. In vergelijking met andere Vlaamse steden en gemeenten is dat niet echt veel. Per inwoner gaf de gemeente Ranst jaarlijks 1.513 euro uit, terwijl het gemiddelde in Vlaanderen op 2.022 euro per inwoner staat. Benieuwd of je gemeente daarbij ook in de schulden ging? Ontdek het hier.
Algemeen bestuur is grootste uitgavenpost
De grootste hap uit het budget wordt in Ranst weggenomen door de uitgavenpost 'algemeen bestuur'. Van de 29.662.918 euro totale uitgaven, ging gemiddeld 7.503.395 euro per jaar naar onder andere de lonen van de burgemeester en schepenen, en administratieve dienstverlening van de gemeente, goed voor 25 procent van het totaal. Gemiddeld genomen besteden Vlaamse openbare besturen 22 procent aan algemeen bestuur. Ranst zit daar met 25 procent van de totale uitgaven dus boven.
Het tweede domein waar in Ranst veel geld naartoe gaat is zorg. In Ranst gaat het om 4.004.133 euro, oftewel 13 procent van de totale uitgaven. Die pot geld gaat bijvoorbeeld naar sociale huisvesting en kinder- en ouderenzorg in de gemeente. Ranst geeft verhoudingsgewijs net wat minder uit aan zorg dan gemiddeld. Het gemiddelde van alle 300 Vlaamse gemeenten staat op 20 procent van de totaaluitgaven.
Als derde is er mobiliteit. Hier gaat het om bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe fietspaden of het onderhoud van de wegen. Elk jaar ging gemiddeld 12 procent van de totale uitgaven naar mobiliteit, in totaal 3.663.252 euro. Gemiddeld genomen besteden Vlaamse gemeenten 8 procent van hun uitgaven aan mobiliteit.
Op plaats vier komt onderwijs, met een gemiddelde kost van 3.369.354 euro per jaar. Onderwijs houdt onder andere de lokale gemeenteschool of deeltijds kunstonderwijs in. De Vlaamse gemeenten spenderen elk gemiddeld 9 procent van de totale uitgaven aan onderwijs. In Ranst betreft het jaarlijks gemiddeld 11 procent van het budget.
De top vijf wordt in Ranst afgesloten door veiligheid. Dat zijn kosten die gelinkt zijn aan de financiering van de politie of de andere hulpdiensten. Het gemeentebestuur van Ranst gaf daar afgelopen legislatuur gemiddeld 3.171.466 euro per jaar aan. Tegenover de totaaluitgaven van 29.662.918 euro per jaar komt dat overeen met 11 procent. Vlaamse steden en gemeenten geven gemiddeld 9 procent van de totaaluitgaven aan veiligheid.
Hieronder vind je de volledige top 10 uitgaven.
1. Algemeen bestuur: gemiddeld 7.503.395 euro per jaar (25 procent van totaal)
2. Zorg: gemiddeld 4.004.133 euro per jaar (13 procent van totaal)
3. Mobiliteit: gemiddeld 3.663.252 euro per jaar (12 procent van totaal)
4. Onderwijs: gemiddeld 3.369.354 euro per jaar (11 procent van totaal)
5. Veiligheid: gemiddeld 3.171.466 euro per jaar (11 procent van totaal)
6. Natuur en milieubeheer: gemiddeld 2.510.833 euro per jaar (8 procent van totaal)
7. Cultuur en vrije tijd: gemiddeld 2.231.391 euro per jaar (8 procent van totaal)
8. Wonen en ruimtelijke ordening: gemiddeld 1.931.193 euro per jaar (7 procent van totaal)
9. Algemene financiering: gemiddeld 1.256.340 euro per jaar (4 procent van totaal)
10. Ondernemen en werk: minder dan 1 procent van totaal
Joren Van Nieuwenborgh
Artikel: Het Laatste Nieuws - 15/09/2024
Schuld van Vlaamse gemeenten neemt toe: zo financieel (on)gezond is Ranst
De financiële schuldenberg van onze steden en gemeenten wordt groter en groter. In 2023 bedroeg de gezamenlijke schuld meer dan 8,5 miljard euro. Het jaar ervoor nog 'maar' 8,4 miljard. Een derde van de gemeenten zijn verantwoordelijk voor die stijging. Hoe hoog is de berg in jouw gemeente? Onze redactie dook in de financiële situatie van Ranst. Nathalie Debast van de VVSG, waar ze ook de cijfers rond publieke financiering interpreteren, geeft duiding.
De financiële schuldenberg van onze steden en gemeenten wordt groter en groter. In 2023 bedroeg de gezamenlijke schuld meer dan 8,5 miljard euro. Het jaar ervoor nog 'maar' 8,4 miljard. Een derde van de gemeenten zijn verantwoordelijk voor die stijging. Hoe hoog is de berg in jouw gemeente? Onze redactie dook in de financiële situatie van Ranst. Nathalie Debast van de VVSG, waar ze ook de cijfers rond publieke financiering interpreteren, geeft duiding.
Ranst is één van de gemeenten waar de schulden tussen 2022 en 2023 zijn gedaald. Dat is zo in twee op drie gemeenten, in één op drie was er een stijging. Ook over een langere termijn bekeken - het begin van de legislatuur in 2019 - heeft Ranst minder schulden. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Concreet gingen de schulden er tussen 2022 en 2023 van in totaal 6.750.766 naar 6.344.907 euro. In 2023 bedroeg de schuld in Ranst omgerekend 324 euro per inwoner. Het mediane cijfer voor alle Vlaamse gemeenten bedraagt 978 euro per inwoner.
In het begin van de legislatuur bedroeg de totale schuld in Ranst 8.117.468 euro. Dat betekent dus dat de schulden van Ranst tegenover de start van de huidige bestuursploeg met 2.485.403 euro zijn afgenomen.
“Dat gemeenten schulden hebben is normaal”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Dat is de ledenorganisatie van de Vlaamse gemeenten die ook de cijfers rond publieke financiering interpreteert. “Ook een gezin dat investeert doet dat vaak met leningen, en werkt zich dus eigenlijk in de schulden", gaat Debast verder. "Op die manier haal je koopkracht binnen die je niet hebt, met als kostprijs de te betalen rente. Als een gemeente eerst zou moeten sparen alvorens te kunnen investeren, zou ze geld vragen aan belastingbetalers waar geen dienst tegenover staat. Terwijl ze met belastinggeld leningen aflost en intresten betaalt, genieten de burgers ook van de baten van de investering.”
Autofinancieringsmarge
We mogen ons dus niet blind staren op de schuldenlast van een gemeente. Een gemeente maakt vaak schulden om te kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwe infrastructuur of een bepaald beleid. Dan is het interessanter om naar de zogenaamde autofinancieringsmarge (AFM) van Ranst te kijken. Die geeft de financiële gezondheid van een gemeente beter weer. Een gemeente kan schulden maken, maar toch perfect financieel gezond zijn. De AFM geeft het verschil weer tussen alle inkomsten en ontvangsten enerzijds en alle uitgaven en intrestlasten (aflossingen van leningen) anderzijds. Vergelijk het met een gezin dat een huis koopt. Zij zullen zich daarvoor in de schulden werken, maar met een stabiel en voldoende groot inkomen kunnen zij die schulden aflossen en blijven ze financieel gezond.
Die AFM stond in Ranst in 2023 op 5.584.384 euro. Zolang die AFM positief is, heeft een gemeente na de uitgaven aan de reguliere werking van de gemeente en het aflossen van leningen nog genoeg geld over voor nieuw beleid, investeringen en het aangaan van nieuwe schulden. In Vlaanderen zijn er trouwens meer twee gemeenten die een negatieve AFM hadden in 2023 - Wijnegem en Boom, allebei in de provincie Antwerpen. De AFM van Ranst is tegenover het begin van de legislatuur trouwens gestegen. Toen stond het nog op 867.135 euro. In bovenstaande grafiek kan je zien hoe de AFM van Ranst doorheen de jaren is geëvolueerd. "Het is immers gevaarlijk om maar naar één jaar of een korte periode te kijken. Zo was 2023 bijvoorbeeld toevallig een jaar met extra belastinginkomsten. In 2022 had je dan weer een inflatieopstoot die vooral de uitgaven de hoogste in duwde, terwijl de ontvangsten pas in 2023 volgden”, geeft Debast aan.
Joren Van Nieuwenborgh