U bent hier
Openingstentoonstelling Allierse Kapel
N-VA Ranst:
Burgemeester Johan De Ryck verwelkomde de genodigden in de mooie 18de-eeuwse Allierse kapel gebouwd op een heuveltje aan de rand van de Netevallei.
In de geschiedenis boeken lezen we dat vanaf 1186 in deze kapel de parochianen bediend werden die te ver van de ‘moederkerk’ in Broechem woonden.
De huidige kapel dateert uit 1719. Ze werd gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke kapel.
Het interieur bevat een aantal zeer waardevolle elementen, zoals het portiekaltaar in gemarmerd hout en de preekstoel uit 1664 die in 1774 werd overgebracht vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Broechem.
Er zijn hier al meer dan twintig jaar geen misvieringen meer. Deze ruimte werd een tijd gebruikt als seniorenlokaal, maar de bijeenkomsten van de Allierse Senioren zijn in de coronaperiode gestopt.
Deze mooie kapel konden we niet leeg laten staan en daarom werd er gezocht naar een nieuwe invulling.
Nadat burgemeester Johan De Ryck vorig jaar naar een tentoonstelling van zijn nicht was geweest en zij hem vertelde hoe moeilijk het is om als beginnend kunstenaar een geschikte en betaalbare tentoonstellingsruimte te vinden stelde hij aan zijn collega’s schepenen voor om de Allierse kapel die eeuwenlang een rol als bedevaartsoord speelde om te bouwen naar een kunstoord.
Met de kunstenroute hebben we ontdekt hoeveel kunstenaars er in Ranst wonen, maar een mooie tentoonstellingsruimte om hun werken aan het publiek te tonen ontbrak.
Het college van burgemeester en schepenen heeft dan ook niet getwijfeld om aan schepen Jan Dillen de opdracht te geven om de technische dienst te vragen om de binnenruimte van deze kapel om te bouwen naar een expositieruimte, weliswaar met respect voor de historische waarde van dit als erfgoed beschermd monument. Het resultaat van het vakmanschap van de gemeentelijke schrijnwerker, elektrieker en schilder kan u vanaf vandaag zien.
Bij het buitengaan moet u zeker ook de door de gemeentelijke werklieden prachtig gerestaureerde vierarmige gietijzeren lantaarn bewonderen.
"Zeg nu zelf, wanneer je na een vakantie van de ring van Lier komt en je rijdt voorbij de Allierse kapel dan weet je dat je terug thuis bent in Ranst. Je hier in deze tentoonstellingsruimte thuis voelen dat wensen we dan ook alle kunstenaars en bezoekers toe." aldus burgemeester Johan De Ryck.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 05/05/2023
Kunstwerken komen helemaal tot hun recht in tot exporuimte heringerichte Allierse kapel
De Allierse kapel in Emblem op de Liersesteenweg werd nu officieel geopend als tentoonstellingsruimte. Het eeuwenoude kerkje biedt veel potentieel, want het contrast tussen nieuw en oud gaan er hand in hand.
Wie kent er niet de Allierse kapel? Het gebouw staat op de baan naar Lier op een heuveltje met twee kasseibaantjes als toegangswegen en rechtopstaande natuurstenen in het rond. Allier betekent Altlier (Oud-Lier) en werd als zodanig al vermeld in 1186. Misschien was Altlier ooit een zelfstandige parochie.
De kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Vijf Fonteinen, werd verwoest in 1360, net als in 1584. Begin zeventiende eeuw kwam er een herbouw met in de achttiende eeuw nog een uitbreiding. In 1848 werd een sacristie aangebouwd. Tot voor kort was de kapel in gebruik als seniorenlokaal. Maar sinds corona is dat allemaal wat stilgevallen. De gemeente Ranst zag nu de kans om het interieur met veel prachtige erfgoedelementen een opknapbeurt te geven. Binnen werden gedeeltelijk witte panelen gezet met bevestigingsmateriaal om kunstwerken te exposeren en aangepaste verlichting. Met als resultaat dat de Allierse kapel nu een unieke locatie is waar lokale kunstenaars hun werk kunnen tonen aan het publiek.
Op 6, 7, 13 en 14 mei kan je er van 11 tot 17 uur de werken bewonderen van de Ranstse kunstenaars Rienke Debie, Valerie Neeckx en Hilde Van Herbruggen.
Rienke houdt van experimenteren met verschillende technieken en materialen. Ze is op zoek naar een eigen stijl en vindt net die zoektocht leuk.
Valerie werkt met pyrografie, een kunstvorm waarbij ze hout met hitte bewerkt. Ze hoopt met de tentoonstelling deze oude kunstvorm wat meer op de kaart te zetten, omdat die meer naamsbekendheid verdient.
Hilde schildert voornamelijk met olieverf op doek. Ze vertrekt van een detail uit de werkelijke wereld. Het werk leidt dan gaandeweg een eigen bestaan door bijvoorbeeld uitvergroting, vreemde perspectieven en extra kleur. Het geheel blijft herkenbaar, maar toch vreemd.
Lokale Ranstse kunstenaars kunnen de Allierse Kapel voortaan voordelig huren als tentoonstellingsruimte. Dien hiervoor wel tijdig een aanvraag in via reservaties.ranst.be. Of ook kunstenaars uit Lier of omliggende gemeente kans maken om te exposeren in deze unieke ruimte die echt geschiedenis ademt? “We werken sowieso al nauw samen met de academie van Lier dus voor kunstenaars van de academie zie ik wel kansen”, zegt schepen van cultuur Annelies Creten (Groen). “Maar de Allierse kapel is in de eerste plaats voor de kunstenaars uit Groot-Ranst bedoeld. We hebben fietsenrekken gezet op het grasveld rondom, want je kan best met de fiets komen omdat er weinig parking in de buurt is.” Al viel dat vrijdag nog wel mee bij de opening. Wel goed opletten als u de baan oversteekt, want de Liersesteenweg is druk.
kma