Het Torenplein wordt een groene oase met bomen en zitbanken

Op 20 februari 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

N-VA Ranst:

Wegen- en rioleringswerken Achterstraat/Rundvoortstraat/Torenplein

Het lastenboek voor de realisatie van de wegen- en rioleringswerken in de Achterstraat, deel Rundvoortstraat (tussen Achterstraat en Albertkanaal) en Torenplein in Oelegem werd goedgekeurd.
De raming van de werken bedraagt 1,8 miljoen euro waarvan de gemeente Ranst 565.000 euro moet bijdragen.
Voor dit bedrag wordt de bestaande riolering vervangen en de rijweg vernieuwd. De voetpaden en de parkeerplaatsen in de  Achterstraat en het Torenplein worden heraangelegd.
Schepen Jan Dillen gaf aan de gemeenteraadsleden uitleg over de noodzaak van de riolerings- en wegenwerken waarbij het Torenplein een groene oase met bomen en zitbanken wordt.

Om ervoor te zorgen dat er geen vermindering van het aantal parkeerplaatsen zou zijn wordt in de Achterstraat een groen ingerichte openbare parking aangelegd.
Hiervoor wordt een totaal verkrot pand afgebroken. In het verslag van de omgevingsvergunning staat dat het pand niet meer voldoet aan de huidige woningkwaliteitsnormen. Het is aangewezen om het pand af te breken. De woning vertoont gebreken die een ernstig veiligheid- of gezondheidsrisico inhouden. De toestand van het pand is zo slecht dat herstelling onmogelijk is geworden.

Dat niet iedereen blij is met de herinrichting van het Torenplein heeft in grote mate te maken met de foutieve informatie die verspreid wordt door oppositieleden.
Dat bleek nogmaals uit de kritiek die oppositielid Lode Hofmans gaf tijdens de gemeenteraad.
Zijn opmerking dat het geld beter zou geïnvesteerd worden in de heraanleg van de Oudstrijdersstraat werd onmiddellijk weerlegd door schepen Jan Dillen die aankondigde dat de Oudstrijdersstraat nog deze legislatuur een nieuwe asfaltlaag zal krijgen.
Dat de klanten van brasserie De Leeuw in plaats van zicht op een kerktoren zicht op een wachtende lijnbus krijgen was eveneens foute informatie. Waanneer Lode de moeite had gedaan om de verslagen van het schepen college te lezen zou hij weten dat de eindhalte van de bus uit Schilde verlegd wordt van Oelegem naar Broechem.

Het werd pas gênant toen hij fulmineerde over het feit dat het gemeentebestuur een vergunning had gegeven voor de afbraak van een oud huisje (Achterstraat 30) waarvoor de dienst erfgoed een ongunstig advies had gegeven.
Burgemeester Johan De Ryck pikte die kritiek niet. In 2016 gaf Lode Hofmans zelf een vergunning voor het slopen van de naasliggende rijwoning (Achterstraat 28) niettegenstaande het ongunstig advies van erfgoed. In dat verslag staat letterlijk “Achterstraat nrs 28-30 vormen één geheel - twee dorpswoningen onder één dak. Door de sloop zou een deel van het bouwkundig erfgoed van uw gemeente onherroepelijk verloren gaan”.
En dan zwijgen we nog over de vergunning die hij in 2004 heeft gegeven voor de afbraak van het vrijstaande herenhuis aan de Schildesteenweg 13 waarbij een groene en open ruimte verloren is gegaan in de nabijheid van de dorpskern. Het ongunstig advies van Monumenten en Landschappen en de 420 bezwaarschriften werden weggewuifd met volgende motivatie: “Er kan inderdaad worden aangenomen dat het verdwijnen van een historische woning met een lokale erfgoedwaarde een verarming betekent voor de dorpskern. Anderzijds voorziet het nieuwbouwproject in 28 woongelegenheden en past de aanvraag zodoende binnen het opzet van het huidig stedenbouwkundig beleid dat streeft naar meer woongelegenheden in de dorpskern i.p.v. in de randgebieden van de gemeente. De ‘verstedelijking’ van de dorpskern is reeds een feit en is zeker niet enkel toe te schrijven aan voorliggende aanvraag.”

"Stop met deze hypocrisie Lode. Je hebt 18 jaar verloren laten gaan. N-VA Ranst steekt wel de handen uit de mouwen en zorgt voor de heraanleg van straten, voor het verfraaien van pleintjes en voor het uitvoeren van rioleringswerken in Oelgem." aldus burgemeester Johan De Ryck

 

 


Artikel: Gazet van Antwerpen  - 20/02/2024

Niet alle middenstanders ‘happy’ met heraanleg en vergroening Torenplein

Niet iedereen is blij met de plannen van de gemeente Ranst om het Torenplein in Oelegem te verfraaien en ineens de riolering te vernieuwen. Zo verliest brasserie De Leeuw haar zomerterras met zicht op de kerktoren, omdat daar de nieuwe bushalte komt. “In overleg met eigenaar brouwerij Haacht bekijken we wat we kunnen ondernemen”, reageert Dominique Hazebroek, die de brasserie samen met haar man Saïd en moeder Greta runt.
De gemeenteraad van Ranst keurde het lastenboek goed voor de wegen- en rioleringswerken in een deel van de Achterstraat en de Rundvoortstraat en aan het Torenplein in Oelegem. Het Torenplein zou verfraaid worden met meer groen en zitbanken. De huidige wachthalte en opstapplaats voor de bus verschuift van de zijkant van brasserie De Leeuw naar de voorzijde. Het verlies van acht parkeerplaatsen wordt gecompenseerd door een oud huisje in de Achterstraat af te breken en daar parking in te richten. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst met de kerkfabriek. Brasserie De Leeuw krijgt dan een terras opzij op de zuidwestzijde waar nu de bushalte is.
De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 1,8 miljoen euro. Ranst moet 565.000 euro betalen, de rest is voor rioolnetbeheerder Aquafin.
Volgens oud-burgemeester Lode Hofmans (onafhankelijke), die een verzekeringskantoor aan het Torenplein heeft, zit niemand in Oelegem hierop te wachten. Dat bleek volgens hem op de infozitting voor de middenstanders waarop hij aanwezig was. “Jullie zouden dit geld beter in de Oudstrijdersstraat investeren. De klanten binnen in brasserie De Leeuw krijgen in plaats van zicht op een kerktoren zicht op een lijnbus. De dienst Erfgoed gaf negatief advies voor de afbraak van het huis in de Achterstraat. Van dat rustig straatje maken jullie een parkeerstraat”, aldus Hofmans.
Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) pikt die kritiek niet. “De wereld op z’n kop: u hebt zelf een oud huis laten afbreken na een negatief advies van de dienst Erfgoed”, verweet hij Lode Hofmans. “De bushalte voor De Leeuw zal gewoon een halte om op en af te stappen worden. Momenteel is het nog een wachthalte waar de bus stilstaat, maar die wachthalte verhuist in de loop van dit jaar naar Broechem. Vinden jullie de Achterstraat nu een mooie straat? Nee, wij gaan die nu mooi maken.”
Dominique Hazebroek, die samen met haar man Saïd en haar moeder Greta brasserie De Leeuw runt, is geen fan van de plannen. “Ons nieuw terras komt achter een blinde muur. We overleggen met eigenaar brouwerij Haacht om er een raam en deur te mogen maken, want we moeten het terras in het oog kunnen houden. Nu hebben onze klanten van april tot oktober een buitenterras met zicht op de kerktoren. Dat de bus niet meer zoals nu elk uur tien minuten zal stilstaan maar dat het een gewone halte wordt, is wel positief. Dat wist ik nog niet. Maar dan nog zouden we liever hebben dat de huidige toestand blijft. Waarschijnlijk zal de heraanleg heel wat hinder meebrengen. Gaan onze klanten hier nog geraken?”

Oudstrijdersstraat
Volgens schepen van Openbare Werken Jan Dillen (N-VA) wezen inspecties van Aquafin uit dat de riolering aan vervanging toe is. De Oudstrijdersstraat zou deze legislatuur nog een nieuwe asfaltlaag krijgen.
Vlaams Belang-raadslid Christel Engelen betreurt eveneens het verdwijnen van het terras voor De Leeuw. “Een ontmoetingsplek om iets te eten en te drinken.” Volgens de meerderheid van N-VA/Groen zal het verfraaide Torenplein sowieso een veel fijnere ontmoetingsplek worden dan het nu is, met zitbanken en groen.
Er komt eerst nog een openbaar onderzoek. Raadslid Lode Hofmans (onafhankelijke) laat al weten een bezwaarschrift te zullen indienen. “En ik zal niet de enige zijn”, klinkt het.
Kristin Matthyssen

 

Artikel: Het Laatste Nieuws - 20/02/2024

Niet iedereen blij met geplande herinrichting Oelegemse dorpskern: “Geen enkele middenstander is hier vragende partij voor”

Het gemeentebestuur van Ranst wil in deeldorp Oelegem een stuk van het centrum herinrichten en van nieuwe riolering voorzien. Op het eerste gezicht goed nieuws, al blijkt niet iedereen in Oelegem even blij met die plannen. Onder meer bij brasserie De Leeuw fronst men de wenkbrauwen: “Het verplaatsen van een bushalte gaat ten koste van ons terras aan de voorkant.”
De gemeenteraad van Ranst keurde maandag het lastenboek goed voor de realisatie van wegen- en rioleringswerken in een deel van de Achterstraat en de Rundvoortstraat en aan het Torenplein in Oelegem. In de plannen staat onder meer dat de gemeente wat meer groen zal voorzien en dat men de bestaande bushalte aan het Torenplein een eindje wil opschuiven richting de kerk. Die halte zou ook worden aangepast aan de noden van mindervaliden.
De parkeerplaatsen die daarvoor moeten verdwijnen, wil het gemeentebestuur compenseren door een oude woning in de Achterstraat (vlakbij bakkerij Somers) te slopen en te vervangen door een openbare parking. De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 1,8 miljoen euro. Ranst zou daarvan 565 000 euro voor zijn rekening nemen, rioolnetbeheerder Aquafin de rest.
Groter schandaal
Onafhankelijk gemeenteraadslid en ex-burgemeester Lode Hofmans maakte tijdens de raadszitting van maandag wel enkele kanttekeningen bij het dossier. Hofmans heeft een verzekeringskantoor vlakbij de projectsite en was aanwezig tijdens een voorafgaande infoavond met Oelegemse handelaars. “Niemand van de lokale middenstanders is vragende partij voor de geplande aanpassingen”, merkte Hofmans op. “De projectomgeving ligt er op zich nog vrij goed bij. Men zou de voorziene centen beter spenderen aan een heraanleg van de Oudstrijdersstraat. Da’s een veel groter schandaal.”
“Handelaars zitten sowieso niet te wachten op werken in hun straat”, vertelt Dominique Hazebroek van brasserie De Leeuw, gelegen aan het Torenplein. “Tijdens het eerdere infomoment werd duidelijk dat een heraanleg voor de meeste aanwezigen niet hoefde omdat ze de huidige situatie best oké vinden. Ik deel die mening. Sinds jaar en dag mogen we tussen eind maart en eind september twee parkeerplaatsen voor onze deur innemen als terras. Door het opschuiven van de bushalte zou dat terras verdwijnen. Ook de parking vooraan dreigen we kwijt te geraken. In de plaats daarvan krijgen we om de zoveel tijd een bus voor onze zaak.”
Het is wel zo dat De Leeuw volgens de plannen van de gemeente een ruimer terras met groenvoorzieningen zou krijgen aan de zuidwestkant van het horecapand. “Dat compenseert iets, maar ideaal is het desondanks niet”, gaat Dominique Hazebroek verder. “Aan die kant heeft onze zaak een blinde muur. Daar hebben we dus geen overzicht op het terras. Bovendien ontneem je de klanten zo het pittoreske uitzicht op de kerk.”
Nieuw asfaltlaag
Schepen van Openbare Werken Jan Dillen (N-VA) benadrukt dat de geplande werken wel degelijk nodig zijn. “Inspecties van Aquafin wezen uit dat de riolering aan vervanging toe is”, aldus Dillen. “In één moeite pakken we dus ook de omgeving aan. Om het geheel fraaier te maken, dient er hier en daar wat geschoven te worden. We hopen eind dit jaar met de werken te kunnen starten. Overigens wil ik er aan toevoegen dat er wel degelijk plannen zijn om de Oudstrijdersstraat nog deze legislatuur aan te pakken. Bedoeling is de bovenste asfaltlaag weg te frezen en te vervangen door een nieuwe laag.”
Voor de heraanleg van het centrum van start kan gaan, zal er nog een openbaar onderzoek worden georganiseerd. Daarbij kunnen formele bezwaren worden ingediend.
Kristof De Cnodder

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is