Gemeenteraadszitting van maandag 21 maart 2022

Op 21 maart 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers


Kort verslag van het belangrijkste punt dat werd goedgekeurd


Humanitaire opvang van slachtoffers Oekraïne - ontplooiing activiteiten Ranst

Een maand geleden werden we geconfronteerd met wat velen onder ons onmogelijk hadden geacht een Russische inval in Oekraïne. Dat er een vluchtelingenstroom richting de buurlanden en ook naar onze regio op gang zou komen was duidelijk. 
Onmiddellijk na de eerste oproep om op gemeentelijk vlak crisisopvang te voorzien werd een kern team opgericht bestaande uit de burgemeester, de algemeen directeur en het diensthoofd van het OCMW om de opvang mogelijkheden in Ranst in kaart te brengen.

Op 3 maart werden 8 leegstaande appartementen van de Zonnige Kempen gevorderd. Deze appartementen werden door de vlinderploeg van het OCMW grondig schoongemaakt. Door de technische dienst werden bedden, tafels, stoelen en kasten opgehaald en in elkaar gestoken. Het sanitair en de elektrische installaties werden nagekeken. Kookvuren, koelkasten, wasmachines en televisies werden geïnstalleerd. De IT dienst zorgde er zelfs voor dat de internetaansluitingen geactiveerd werden. Voor de gordijnen hebben we beroep gedaan op de Ranstenaren. Ook zij stonden onmiddellijk klaar met stof en naaimachines. In minder dan één week hebben al deze handen een ruwbouw appartement omgetoverd tot een bewoonbare en mooi ingerichte opvangplaats voor 30 personen.

Gelijktijdig hebben we via de webstek van de gemeente en de sociale media een oproep gelanceerd naar onze inwoners om beschikbare plaatsen voor tijdelijke crisishuisvesting te melden. De afgelopen weken en dagen hebben diverse burgers zich kandidaat gesteld om hun steentje bij te dragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Een stroom van geëngageerde burgers is ondertussen tot stand gekomen en zorgt voor een golf van gastvrijheid. In Ranst werden er al meer dan 200 bedden opgegeven voor crisisopvang

In geen tijd hebben de Ranstenaren en de gemeente Ranst bewezen dat zij klaar staan om hulp te bieden in deze crisissituatie.

Hoe verloopt de toestroom?
De Oekraïense burgers die een paspoort hebben, kunnen gedurende 90 dagen zonder visum naar Europa komen en er verblijven. Deze periode van 90 dagen zal tot maximum 180 dagen kunnen worden verlengd, indien de situatie in Oekraïne het niet mogelijk maakt om na afloop van deze 90 dagen veilig terug te keren. Er wordt hen aanbevolen om zich aan te melden bij het gemeentebestuur van hun verblijfplaats.

De Oekraïense burgers die tijdelijke bescherming wil genieten moet zich aanmelden in het registratiecentrum in Brussel. Na registratie en screening krijgen zij het statuut Tijdelijk Ontheemde. Concreet krijgen ze een elektronische A kaart voor 1 jaar waardoor zij recht hebben op onder andere equivalent leefloon, aansluiting ziekteverzekering, toegang arbeidsmarkt, Groeipakket, enz.

De federale overheid voorziet noodopvang, 1 of 2 nachten, in Brussel voor zij die nog geen overnachtingsplaats hebben. Na registratie zorgt Fedasil in samenspraak met de gemeente voor de toewijzing van crisishuisvesting. Na enkele weken is het de bedoeling dat men van crisishuisvesting overgaat naar duurzame huisvesting die georganiseerd wordt door Vlaanderen.

De vraag die we nu horen is waar blijven de Oekraïners? 
Veel Ranstenaren stellen opvangplaatsen open voor vluchtelingen, maar er worden er geen doorverwezen naar Ranst. Op dit ogenblik zijn er een 30 tal Oekraïners gehuisvest in Ranst. Een aantal zit in de collectieve opvang van de gemeente en een aantal is opgevangen door particulieren.
Het klopt dat er weinig Oekraïners worden doorverwezen door Fedasil. De reden hiervoor is dat het merendeel van de Oekraïners die zich laten registreren in Brussel reeds een plek hebben bij familie of kennissen waar ze naar toe kunnen gaan. Maar ook deze opvangmogelijkheden zullen verzadigd geraken en dan zal er wel beroep moeten gedaan worden op de lokale opvangplaatsen wanneer deze oorlog niet snel voorbij gaat zijn. Bijkomend kan ik melden dat een aantal Oekraïners die in Ranst verbleven eind vorige week terug vertrokken zijn naar hun land om daar hulp te gaan bieden aan de oorlogsslachtoffers.

Iedereen die zich via de webstek van de gemeente heeft opgegeven om hulp te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne heeft van mij een mail ontvangen met een aantal vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de opvangmogelijkheden. Bedoeling van deze vragen was om snel te kunnen handelen wanneer er bij de registratie in Brussel een opvangnood wordt gedetecteerd.
Zodra er nood is aan opvang in onze gemeente zullen wij onmiddellijk contact opnemen met de burgers die zich opgegeven hebben alvorens wij hun gegevens doorgeven aan Fedasil.

De federale en Vlaamse overheden proberen de lokale besturen zo goed mogelijk te informeren en ondersteuning te bieden. Niet alles is vandaag al duidelijk. Er zal al doende bijgestuurd en naar oplossingen gezocht moeten worden.
 
Omdat wij snel moeten kunnen schakelen heeft de raad voor maatschappelijk welzijn machtiging gegeven aan het vast bureau om beslissingen te kunnen nemen omwille van dwingende en onvoorziene omstandigheden voor:
1. het ondertekenen van de overeenkomst met de Zonnige Kempen voor de 8 appartementen;
2. om, indien dit noodzakelijk en mogelijk is, een systeem op te zetten waarbij inwoners van Ranst financieel gestimuleerd of vergoed kunnen worden voor langdurige opvang;
3. om organisaties te steunen die de bevolking bijstaan in deze humanitaire crisis.

Burgemeester Johan De Ryck dankt iedereen voor zijn inzet bij de inrichting van de noodopvang en hij wenst alle Ranstenaren van harte te danken om zich kandidaat te stellen om hulp en opvang te willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. 

 

 

Artikel: Gazet Van Antwerpen - 24 Maa. 2022

Burgemeester vordert sociale appartementen die al twee jaar leegstaan op voor Oekraïners
 

De gemeente Ranst heeft acht leegstaande appartementen van de Zonnige Kempen in de Bijlstraat opgevorderd om Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. De sociale nieuwbouwflats stonden al ruim twee jaar leeg.
De opvang van de vluchtelingen vormde het belangrijkste punt op de gemeenteraadsagenda. De sociale appartementen werden destijds door de Zonnige Kempen gebouwd, met als bedoeling er eventueel ouders of mantelzorgers te laten wonen met een kind dat in Zevenbergen verblijft. Ze zijn dan ook rolstoelvriendelijk gebouwd op de gelijkvloerse verdieping. Toen de appartementen af waren, werd een oproep gelanceerd, maar het concept sloeg niet aan. Slechts één ouderpaar toonde interesse. De rest stond al twee jaar leeg.
“We hebben op het woonoverleg indertijd meermaals aangedrongen om deze appartementen ook voor een andere doelgroep beschikbaar te stellen”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Maar dat was nooit echt bespreekbaar. Nu met die vluchtelingencrisis heb ik ze opgevorderd bij de Zonnige Kempen en konden we een overeenkomst tekenen. We gaan met onze gemeente toch ook in zee met een andere sociale huisvestingsmaatschappij, zodat Zonnige Kempen deze sociale flats op termijn sowieso zal verkopen aan de nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij. De vlinderploeg van het OCMW heeft de appartementen grondig schoongemaakt, want door de lange leegstand waren ze heel vuil vanbinnen, hoewel ze eigenlijk nagelnieuw zijn.”
Meubels
Door de technische dienst werden bedden, tafels, stoelen en kasten opgehaald en in elkaar gestoken. Het sanitair en de elektrische installaties werden nagekeken. Kookvuren, koelkasten, wasmachines en televisies werden geïnstalleerd. De IT dienst zorgde er zelfs voor dat de internetaansluitingen geactiveerd werden. “Voor de gordijnen hebben we beroep gedaan op de Ranstenaren. Ook zij stonden onmiddellijk klaar met stof en naaimachines. In minder dan één week hebben al deze handen een ruwbouw appartement omgetoverd tot een bewoonbare en mooi ingerichte opvangplaats voor dertig personen”, zegt de burgemeester trots.
De afgelopen weken hebben diverse burgers zich kandidaat gesteld om hun steentje bij te dragen aan de opvang. In Ranst werden er al tweehonderd bedden opgegeven voor crisisopvang.
Op dit ogenblik is er een dertigtal Oekraïners gehuisvest in Ranst. Een aantal zit in de Bijlstraat van de gemeente en een aantal is opgevangen door particulieren. “Bijkomend kan ik melden dat een aantal Oekraïners die in Ranst verbleven eind vorige week terug vertrokken zijn naar hun land om daar hulp te gaan bieden aan de oorlogsslachtoffers”, aldus De Ryck. (kma)
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is