U bent hier
Gemeenteraadszitting van maandag 20 januari 2025
Kort verslag van enkele belangrijke punten die werden besproken
Eerste gemeenteraad nieuwe bestuursploeg: een nerveuze, weinig overtuigende start
Afgelopen maandag, 20 januari 2025, vond de eerste gemeenteraad van de nieuwe bestuursploeg plaats. Onze verkozen N-VA gemeenteraadsleden Johan De Ryck, Leen Baeten, Jan Dillen, Zoë Helsen, Guido Wittocx, Jörg Welz en Kris Wouters waren voltallig aanwezig en gemotiveerd om positief en constructief, maar kritisch oppositie te voeren in het belang van onze gemeente en haar inwoners.
Wij brengen jullie graag op de hoogte van het verloop van de gemeenteraad. De opname van de gemeenteraad kunnen jullie ook herbekijken op https://www.youtube.com/watch?v=jIu--2iFHWk
Beleidsprogramma
Burgemeester Bart Goris stelde aan het begin van de gemeenteraad het Beleidsprogramma 2025-2030 van het nieuwe gemeentebestuur voor. De presentatie liet ons echter, net zoals de tekst die we reeds ontvangen hadden, op onze honger zitten. “We zullen bekijken of we misschien iets kunnen veranderen”: een zin die vaak terugkwam tijdens de voorstelling en die helaas de conclusie van het HLN van 19/01/2025 ook bevestigd.
“Er worden door het nieuwe Ranstse bestuur best wel een paar leuke ballonnetjes opgelaten die bij de Ranstenaar als muziek in de oren klinken maar tegelijk oogt het beleidsplan niet superconcreet.”
• Toewijzingsreglement sociale woningen
Schepen Engelen pakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang graag uit met dit onderdeel van het beleidsprogramma: “Sociale woningen moeten eerst toegekend worden aan mensen met een lokale binding met Ranst die de Nederlandse taal beheersen”. Leen Baeten wees haar erop dat dit niets nieuw was en dat dit door ons reeds in het toewijsreglement was opgenomen.
Onder het punt Langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder staat te lezen dat hij/zij die de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in de gemeente woonde, voorrang krijgt. De Voorkempen hanteert deze woonbinding voor alle gemeentes in haar werkingsgebied. Bovendien moet je na twee jaar sociaal huren je verplicht het basisniveau Nederlands kunnen (minimaal taalniveau A2).
• De basiscapaciteit van het asielcentrum niet overschrijden
Zoals te verwachten, komt ook het asielcentrum in Broechem niet alleen in de speech van Schepen Engelen, maar ook in het beleidsprogramma aan bod. We kunnen lezen dat de basiscapaciteit van het asielcentrum federaal bepaald is en dat ze deze liever niet overschrijden.
Vorig burgemeester Johan De Ryck heeft tijdens de vorige bestuursperiode, na intensief overleg, een bindend samenwerkingsprotocol met Fedasil afgesloten waarbij de maximale capaciteit bepaald werd. Fedasil garandeert de nodige beheersmaatregelen in functie van de actieve capaciteit. Pittig detail: toen dit samenwerkingsprotocol goedgekeurd moest worden in de gemeenteraad van 20 november 2023 heeft de huidige meerderheid dit niet goedgekeurd. Om maar aan te tonen dat de basiscapaciteit van het asielcentrum van Broechem bepaald wordt door samenwerking niet door slogans.
• Meer blauw op straat
Volgens het nieuwe beleidsprogramma moeten onze wijkagenten meer zichtbaar zijn. Uiteraard zijn wij hier ook voorstander van . Helaas is de realiteit dat er te weinig gegadigden zijn om bij de politie te werken en door afwezigheden wegens ziektes en arbeidsongevallen moet iedereen, dus ook de wijkagenten, al eens andere taken doen. Gemeenteraadslid Johan De Ryck adviseerde daarom om eens samen te zitten met de korpschef om de haalbaarheid van deze beloftes af te toetsen.
We waren verder blij te lezen dat het nieuwe bestuur er eindelijk van overtuigd is dat onze politiemensen een modern gebouw verdienen en zijn dan ook benieuwd naar de concrete plannen hiervoor.
• Masterplan begraafplaatsen
We konden verder lezen dat er werk zal gemaakt worden van een masterplan begraafplaatsen. Gemeenteraadslid Jan Dillen stelde de kritische vraag of het bestuur dan van plan is om een nieuw masterplan op te maken. Op 8 maart 2024 heeft het vorige gemeentebestuur met N-VA de opdracht voor het opmaken van dit masterplan reeds gegund.
Schepen Tim Peeters moest toegeven dat dit plan er inderdaad al was en ze dit plan dus verder gaan uitwerken.
Het is dan ook positief om te lezen dat het beleidsprogramma vaak benadrukt dat bestaande realisaties (waaronder Veerkrachtige dorpen, de inhaalbeweging voor de rioleringswerken, ..) verdergezet zullen worden. Dit toont aan dat het vorige bestuur zijn werk goed heeft gedaan, en dat het huidige bestuur nu voortbouwt op een solide basis.
Huishoudelijk reglement
Hoewel de voorzitter van de gemeenteraad Roel Vermeersch als inleiding aangaf dat er niets gewijzigd was aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, merkten we toch op dat het hoofdstuk over het recht van de inwoners van Ranst om een verzoekschrift in te dienen geschrapt werd door het huidige bestuur.
In het vorige Huishoudelijk reglement stond dit hoofdstuk wel expliciet vermeld . Het doel van dit verzoekschrift is de betrokkenheid en de inspraak van de burgers te vergroten bij het beleid waarbij de inwoners het recht hebben om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Dit recht wordt bepaald in de grondwet en het decreet lokaal bestuur, maar de formaliteiten hiervoor moeten door de gemeente opgenomen worden in het huishoudelijk reglement.
Aangezien de partijen uit het huidige bestuur een hele verkiezingscampagne verkondigd hebben dat ze inspraak hoog in het vaandel dragen, vonden wij het vrij opmerkelijk dat het hoofdstuk omtrent verzoekschriften plots geschrapt werd.
Na overleg besloot het huidige bestuur in te gaan op het voorstel van Johan De Ryck om het hoofdstuk over het verzoekschrift terug expliciet op te nemen in het huishoudelijk reglement.
Fietspad Zandhovensteenweg
Op het laatste overleg omtrent het fietspad van de Zandhovensteenweg werden door de Provincie nog enkele bijkomende werken gevraagd. Het gaat hier over de markering ter hoogte van de Hallebaan en de ontharding van het buiten gebruik gesteld voetpad tussen Hallebaan en Heesterbos. Gemeenteraadslid Guido Wittocx stelde de vraag of er voor deze, door de provincie opgelegde bijkomende werken, ook extra subsidies gegeven door de provincie?
Het antwoord van schepen Hofmans was zeer kort en zonder enige uitleg: “Neen”.
Rooilijnplan Donkereweg
Op het rooilijnplan voor de Donkereweg werd door een projectontwikkelaar een wegbreedte van 6 meter voorgesteld. Standaard wordt echter een wegbreedte van 13 meter gehanteerd in Ranst. Gevolg: er zou onvoldoende ruimte zijn voor de wegenis, de aanleg van nutsleidingen en de noodzakelijke wateropvang.
Wij waren akkoord om het rooilijnplan niet goed te keuren maar het nieuwe bestuur was wel van plan om het foutieve plan goed te keuren met de vermelding dat de wegbreedte eigenlijk 13 meter moest zijn.
De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de ligging, breedte en uitrusting van de weg. Daarom vroegen wij om eerst een nieuw plan te laten opstellen door de projectontwikkelaar met een wegbreedte van 13 meter.
Het college moest N-VA gelijk geven en de beslissing over het rooilijnplan Donkereweg werd verdaagd naar een volgende zitting.
Volgende gemeenteraad
De volgende gemeenteraad is gepland voor 17 februari 2025. Wij blijven onze standpunten actief naar voren brengen en zorgen ervoor dat de stem van de inwoners van Ranst, Oelegem, Broechem en Emblem gehoord wordt.
Artikel: Het Laatste Nieuws - 21/01/2025
Voltallige oppositie onthoudt zich bij stemming over beleidsplan: “Plan bulkt van clichés en vage termen”
De gemeenteraad van Ranst heeft het algemene beleidsplan goedgekeurd dat de nieuwe bestuursploeg zopas voorstelde. Weliswaar onthield de voltallige oppositie zich. Voormalig burgemeester Johan De Ryck (N-VA) haalde voor de stemming zowaar zelfs een passage aan uit de analyse die hij bij HLN had gelezen. “Deze plannen zijn te weinig concreet en te rechts”, luidde het dan weer bij Groen.
De Ranstse coalitiepartners PIT, Vlaams Belang/Ons Ranst en Vrij Ranst stelden tijdens de gemeenteraadszitting van maandag hun beleidsplan voor de komende zes jaar voor. Dat plan, een kapstok voor het beleid, werd op de oppositiebanken niet op algemeen gejuich onthaald. Zeker de fractie van Groen trok vrij fel van leer.
“We kijken met een kritische en wantrouwende blik naar het harde, rechtse beleid dat we verwachten”, zei Annelies Creten namens Groen. “Het beleidsplan dat voorligt, doet ons vrezen dat dit bestuur te weinig ambitie heeft. Het algemeen beleidsprogramma bulkt van de clichés en de vage termen. Bovendien is het zeer onvolledig. Over de bibliotheken vinden we bijvoorbeeld niets terug. En wat de huisvesting van verenigingen betreft, zitten we nog met tal van vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het gezamenlijke bouwproject van de chiro en KSA in deelgemeente Broechem? Worden die plannen in de praktijk gebracht op de huidige locatie of dienen de verenigingen te verhuizen naar domein de Moervelden?”
Wijkagenten
“Voor de chiro en KSA liggen beide opties open”, verduidelijkte burgemeester Bart Goris (PIT), die van de Moervelden graag een echt belevingspark zou maken met plaats voor verschillende verenigingen. “De piste Moervelden wordt zeker onderzocht, maar we gaan horen wat chiro en KSA zelf prefereren.” Goris gaf trouwens toe dat het voorgestelde beleidsplan zeker nog niet op alle vlakken erg concreet is. “Maar dat is ook logisch, want er moet nog verder worden onderzocht wat er budgettair allemaal mogelijk is.”
Die uitleg kon Goris’ voorganger Johan De Ryck niet helemaal tevreden stellen. “Er worden door het nieuwe Ranstse bestuur best wel een paar leuke ballonnetjes opgelaten. Tegelijk oogt het beleidsplan niet superconcreet of supersexy”, citeerde De Ryck uit de analyse die afgelopen weekend bij HLN verscheen. “Wat jullie schrijven over een grotere zichtbaarheid van de wijkagenten op straat klinkt overigens als een mooie slogan”, ging De Ryck verder. “Alleen is de realiteit anders. Er kan bij de politie te weinig personeel worden gevonden, waardoor de wijkagenten bij afwezigheden van anderen vaak toch moeten worden ingezet voor de binnendienst.”
Nultolerantie
Groen verwees verder naar de speech die schepen Christel Engelen zondag had gegeven tijdens de nationale nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang (die plaats vond op Ransts grondgebied). Engelen had het onder meer over een nultolerantie voor overlast aan het asielcentrum in Broechem. Annelies Creten stelde dat er ofwel overal een nultolerantie zou moeten zijn, ofwel nergens. Cretens partijgenoot Tim Bruyninckx merkte op dat er onder de rubriek ‘Veiligheid en Politie’ ruim werd verwezen naar het asielcentrum, maar dat er in het beleidsplan weinig tot geen verbindende taal viel te lezen met betrekking tot het centrum.
Binnen het schepencollege viel te horen dat er wel degelijk toenadering zal worden gezocht, maar dat de gemeente ook niet blind mag zijn voor problemen die zich in de buurt van het asielcentrum stellen. Aansluitend uitte Luc Redig (Groen) nog zijn ongerustheid omtrent het klimaatbeleid, formuleerde Jan Dillen (N-VA) enkele bemerkingen over het masterplan begraafplaatsen en bracht Leen Baeten (N-VA) het bestaande reglement voor het toewijzen van sociale woningen in herinnering. Uiteindelijk zou de voltallige oppositie zich onthouden bij de stemming omtrent het beleidsplan. De meerderheid keurde de tekst wel goed.
Kristof De Cnodder
Artikel: Gazet Van Antwerpen - 22/01/2025
Nieuw bestuur in Ranst (met Vlaams Belang) stelt beleidsplan voor: “Beter communiceren met asielcentrum”
Op de eerste ¬gemeenteraad van het jaar in Ranst werd het nieuw ¬beleidsplan goed¬gekeurd. Oppositiepartijen Groen en N-VA onthielden zich bij de stemming. Zij vonden het te weinig concreet, te weinig ambitieus en te rechts.
De nieuwe coalitie van PIT, Vrij Ranst en Ons Ranst stelde haar beleidsplan voor. Burgemeester Bart Goris (PIT) lichtte enkele krachtlijnen toe. Zo komen er maandelijkse contactmomenten tussen de inwoners en burgemeester en schepenen. “Inspraak en overlegmomenten vinden wij heel belangrijk”, zei de burgemeester. Hij benadrukte nogmaals dat respect, gelijkheid en solidariteit ook voor het nieuw bestuur vanzelfsprekende waarden zijn.
Het nieuw bestuur wil een platform om vlotter burgerbevragingen te kunnen doen en wil de wijkagent bekender en beter zichtbaar maken.
Schepen Christel Engelen (Ons Ranst) sprak op de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang afgelopen zondag over een nultolerantie voor overlast rond het asielcentrum. Oud-schepen Annelies Creten (Groen), nu in de oppositie, vond dit niet van gelijkwaardigheid getuigen. Engelen lichtte toe dat er bij de gemeente geregeld klachten binnenkomen van omwonenden over problemen die met het asielcentrum te maken hebben. Volgens Annelies Creten zijn er geen problemen. “Ik weet niet of jullie ooit met die mensen zijn gaan praten, maar er bestaan daar dus wel degelijk problemen”, riposteerde Engelen, die ineens ook zei dat als Creten haar extreemrechts noemt, zij Creten dan extreemlinks zal noemen. “Ik heb niet gezegd dat u extreemrechts bent, maar uw gedachtegoed is dat”, besloot Creten de discussie.
Volgens burgemeester Goris kan er al heel veel preventief opgelost worden via betere communicatie en overleg met omwonenden, de gemeente en het asielcentrum. “Daar zal vooral op ingezet worden.”
Oud-burgemeester Johan De Ryck (N-VA), nu in de oppositie, wees erop dat onder zijn impuls in 2023 een samenwerkingsprotocol met Fedasil werd goedgekeurd waarbij het minimumaantal asielzoekers in Broechem op driehonderd en het maximumaantal op 450 werd vastgelegd.
Mobiliteit
Op het vlak van mobiliteit wil het nieuw bestuur een vlotte verkeersdoorstroming en voorzichtigheid bij het knippen van straten. Er komt een objectief onderhoudsplan voor de straten. “We willen een overlegorgaan tussen natuurverenigingen en landbouwers, voor een beter begrip”, zegt Goris. “Voorts willen we gebruiksvriendelijk aangelegde groenvoorzieningen, bermonderhoud waarbij de veiligheid primeert, een voorrangsregeling voor eigen inwoners bij de toekenning van sociale woningen, betere ondersteuning van de verenigingen voor de organisatie van kleine en grote evenementen en vereenvoudigde subsidieregels voor verenigingen.”
Het behoud van open ruimte en het landelijk karakter wordt heel belangrijk. Indien nodig, zullen hiervoor regels in de bouwvisie aangepast worden. Verdichting in de kernen moet voldoende woongelegenheid bieden. Een nieuw overlegorgaan moet zorgen voor een beter begrip tussen de verschillende schoolnetten, de speelpleinen moeten beter onderhouden worden en seizoensterrassen, eventueel in de winter, voor de horeca liggen op tafel.
Op het vlak van dierenwelzijn wil het nieuw bestuur een protocol voor bijtincidenten zoals Schilde heeft, zodat er beter kan ingegrepen worden.
Kritische houding
Domein Moervelden in Broechem wil de gemeente verder ontwikkelen om er iets heel moois van te maken.
Groen kondigde aan om de komende zes jaar een kritische, wantrouwende houding te zullen aannemen. Voorts miste Groen zaken zoals de bibliotheek en de toekomstplannen met het administratief centrum dat het vorig bestuur naar de Van den Nestlaan wou verhuizen. Volgens burgemeester Goris wil het nieuw bestuur met dat masterplan verder werken.
N-VA vond dat er te veel ballonnetjes worden opgelaten in het beleidsplan. “Die voorrangsregeling voor eigen inwoners bij de toewijzing van een sociale woning staat al in het reglement van de huisvestingsmaatschappij”, zei Leen Baeten (N-VA). “Dat is niet nieuw.”
Kristin Matthyssen