Gemeenteraad 17 februari 2014

Op 17 februari 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. RUP ‘Sportcentrum Ranst’ - 
2. Mobiliteitsstudie - 
3. Groene buffer pleintje Valkenlaan Ranst  - 
4. Nutteloze verkeersborden - 
5. Ontbijt nieuwe inwoners - 
6. Foutieve signalen van het College bij bouwovertredingen  - 
7. Aanduiding leden Gecoro  - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Kort verslag

 

Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Sportcentrum Ranst’. - Interpellatie door John Oliviers
In Ranst wordt een agrarisch gebied van 12.550 m² omgeruild met een recreatiezone van 6.422 m².
Met deze ruil wordt er een regularisatie verwezenlijkt. Het voetbalveld dat nu in agrarisch gebied ligt zal na de omruiling in recreatiezone liggen.
Het tuinbouwbedrijf dat naast het voetbalveld ligt en dat gedeeltelijk in recreatiezone lag zal na de omruiling volledig in agrarisch gebied liggen.
Omdat er in de toelichtende nota sprake was van mogelijke planschade vroeg John Oliviers wat de financiële gevolgen zouden zijn voor de gemeente. De burgemeester Lode Hofmans kon ons geruststellen met de melding dat er geen financiële gevolgen voor de gemeente zijn omdat er op het voetbalveld geen gebouwen (zoals een kantine) zullen opgetrokken worden en dat er een overeenkomst opgemaakt was met het tuinbouwbedrijf om deze omruiling kosteloos te laten verlopen.
Wel vonden wij het eigenaardig dat de oppervlakte van de ene zone niet in evenredigheid was met de andere zone. Volgens de burgemeester zijn er geen wettelijke verdeelsleutels voor een omruiling van agrarisch gebied naar recreatiezone.
 
Mobiliteitsstudie. - Interpellatie door Lutgart Van Dessel
In de verkeerscommissie wordt er dikwijls verwezen naar de mobiliteitsstudie die zal opgemaakt worden voor Broechem.
Lutgart Van Dessel vroeg aan de betrokken schepen wanneer deze mobiliteitsstudie mag verwacht worden.
Schepen Fernand Bossaerts meldde ons dat de opdracht voor deze studie gegund was aan de firma Stramien en dat voor de uitvoering van de mobiliteitsstudie een periode van 6 maanden voorzien werd.
Op onze vraag waarom de fietssuggestiestroken in Broechem nog niet werden aangebracht kregen wij als antwoord dat AWV nog niet in de mogelijkheid is om de stroken aan te brengen omdat Pidpa eerst nog een gedeelte van het wegdek moet herstellen in het begin van de Pertendonckstraat.

Groene buffer pleintje Valkenlaan Ranst. - Interpellatie door Leen Baeten
Leen Baeten interpelleerde schepen Jef Verhaegen over een belofte die hij had gedaan in de gemeenteraad van juni 2013. Hij beloofde toen dat het pleintje aan het seniorenlokaal in Ranst zou omzoomd worden met een groene buffer van boompjes en struiken die in het najaar van 2013 zouden geplant worden.
Met verbazing hoorde wij dat er van die belofte niets in huis zal komen en dat de strook waar coniferen stonden zal worden genivelleerd en ingezaaid zal worden met gras.
Volgens de schepen is dit onderhoudsvriendelijker. Volgens ons vergen struiken veel minder onderhoud dan gras. Dat de schepen voor groen nog nooit gehoord heeft van biodiversiteit en liefst alle struiken en bomen in Ranst wil vervangen door gras is bij deze nogmaals bevestigd.

Nutteloze verkeersborden. - Interpellatie door Johan De Ryck
Dat het Gemeenteplein in Broechem een “Blauwe zone” is waar schijf verplicht is zal door weinig Ranstenaren geweten zijn. Omdat het begin van de “Blauwe zone” enkel aangeduid staat voor de wagens die vanuit de richting van Massenhoven komen en niet voor de wagens die via de Pertendocnkstraat naar het centrum van Broechem rijden stelde Johan De Ryck vast dat verbaliseren onmogelijk is.
Hij vroeg dan ook om deze nutteloze borden, 1 bord dat het begin van de “Blauwe zone” aangeeft en 3 borden die het einde aangeven, te laten verwijderen.
Schepen Tinne Muyshondt beloofde om dit punt op de agenda te plaatsen van de verkeerscommissie.

Ontbijt nieuwe inwoners. - Interpellatie door Lutgart Van Dessel
Op zondag 23 maart 2014 wordt er een onthaalmoment met ontbijt voor de nieuwe inwoners van Ranst door de dienst communicatie georganiseerd.
Omdat het schepencollege steeds voltallig aanwezig is vroeg Lutgart Van Dessel waarom de nieuwe inwoners enkel mogen kennismaken met de meerderheid en niet met de oppositie.
Wij zijn van oordeel dat de nieuwe inwoners de mogelijkheid moeten hebben om kennis te maken met alle politieke fracties die in hun nieuwe gemeente werkzaam zijn. Daarom vroegen wij om een vertegenwoordiger van alle politieke fracties uit te nodigen.
De burgemeester Lode Hofmans vond dit niet nodig omdat het onthaalmoment niets met politiek te maken had. Misschien moet hij de film over Ranst eens goed bekijken die op het onthaalmoment getoond wordt. Toeval of niet maar de personen, lees politiekers, die daarin voorkomen zijn hoofdzakelijk blauw getint.

Foutieve signalen van het College bij bouwovertredingen. - Interpellatie door Johan De Ryck
Op dit ogenblik zijn er een twintigtal dossiers betreffende vastgestelde bouwmisdrijven in onze gemeente.
In 4 dossiers die reeds maanden aanslepen en waar de bouwovertreder elk bevel om alles te herstellen in de oorspronkelijke staat weigert uit te voeren heeft het College beslist om voorlopig geen rechtszaak te starten.
Johan De Ryck stelde dat dit onaanvaardbaar is ten overstaan van de burgers die wel op een correcte manier een bouwvergunning aanvragen. Het College geeft door het niet kordaat optreden tegen bouwovertredingen een verkeerd signaal.
Wij vroegen waarom het College niet sneller naar de rechtbank stapt om de herstelvordering via juridische weg afdwingbaar en uitvoerbaar te maken?
Burgemeester Lode Hofmans gaf als antwoord dat een procedure starten de gemeente veel geld kost.
Blijkbaar is hij niet op de hoogte dat ons rechtssysteem de procedure kosten ten laste legt van de wetsovertreder.
Anderzijds is het zo dat de Hoge Raad voor Handhavingsbeleid de juridische kant van de opgestelde herstelvorderingen volledig heeft gecontroleerd en aan de gemeente een positief advies heeft verstrekt om met die dossiers naar de rechter te stappen. Bijkomend wordt in deze dossiers een dwangsom van 250 € opgelegd per dag dat de bouwovertreder de opgelegde herstellingen niet heeft uitgevoerd.
Met ander woorden het risico om ongelijk te krijgen van de rechter is zo goed als uitgesloten en alle kosten moeten betaald worden door de bouwovertreder.
De reden waarom het College niet naar de rechtbank stapt, zullen we dus elders moeten zoeken.

Aanduiding leden Gecoro. - Vraag tot verdaging door Johan De Ryck
Het besluit dat genomen werd in de gemeenteraad van 16/12/2013, nadat N-VA en Groen de zaal hadden verlaten, werd niet ter goedkeuring voorgelegd aan de bestendige deputatie van de provincie.
De juriste van het departement Ruimtelijke Ordening van de provincie Antwerpen had drie bemerkingen gegeven die eerst moesten opgelost worden namelijk:
1. voorleggen van het besluit van het college van burgemeester en schepenen waaruit de voordracht van de voorzitter en de secretaris van de Gecoro blijkt;
2. een schrijven waaruit blijkt dat er een tweede oproep was, waardoor ook nog kandidaturen ingediend konden worden nà 1 maart 2013 (einddatum eerste oproep);
3. de aanstelling van 2 plaatsvervangende leden, cfr. art. 1.3.3. § 3, derde lid VCRO.
Omdat Johan De Ryck had vastgesteld dat enkel de aanstelling van 2 plaatsvervangers op de agenda stond en er dus geen oplossing was voor de twee ander bemerkingen vroegen de fracties van Groen en N-VA, om het punt “Aanduiding leden Gecoro” te verdagen tot aan alle bemerkingen en wettelijke vereisten voldaan werd.
Wij stelden voor om een tweede oproep voor kandidaten te publiceren en daarna de stemming voor de aanduiding van alle leden van de Gecoro opnieuw te agenderen.
De voorzitster van de gemeenteraad Sonja De Pooter verschool zich achter het feit dat de stemmachine niet werkte om dit punt te verdagen zonder dat er over de inhoud van onze vraag werd gedebatteerd.

 

Interpellaties

Volgende interpellaties hebben wij ingediend - Klik op het onderwerp om de volledige tekst te lezen.

Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Sportcentrum Ranst’: voorlopige vaststelling. Wij hebben nog een aantal vragen betreffende dit RUP.

Foutieve signalen van het College bij bouwovertredingen.

Hoever staat het met de mobiliteitsstudie die wordt uitgevoerd in Broechem.

Groene buffer pleintje Valkenlaan Ranst.

Nutteloze verkeersborden.

Ontbijt nieuwe inwoners.

 

Agenda

Voor de agenda van de gemeenteraad klik hier.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is