GBS De Driehoek trekt meer leerlingen aan dankzij flexiklassen en innovaties

Op 1 februari 2023, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

De oprichting van een kleuterklas op 1 september 2018 in de gemeentelijke lagere school van Oelegem werd door N-VA Ranst in de gemeenteraad van december 2017 mee goedgekeurd.
In juni 2020 werd de nieuwe directeur van de gemeentelijke basisschool aangesteld. Haar moto was onmiddellijk duidelijk: Durven veranderen.
Ze vroeg bijkomende ruimte en een flexibele inrichting van de klaslokalen. Voor het gemeentebestuur was het een stap in het onbekende maar wij hebben niet getwijfeld aan haar project.
De voormalige bibliotheek kreeg een nieuwe invulling als klaslokaal en ook de kleuterklas werd omgetoverd tot een gezellige ruimte.
"Dankzij de oprichting van de kleuterklasjes en de gedurfde beslissingen werd dit succesverhaal bekroond met de Set Transformatie Award die uitgereikt wordt aan onderwijsvernieuwers.
Dat er nu 20% meer leerlingen onderwezen worden in de gemeentelijke basisschool dan drie jaar geleden is het bewijs dat "Durven veranderen" loont." aldus burgemeester Johan De Ryck (N-VA)

 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - 01/02/2023

“Iedereen kent iedereen, maar we hebben nu wel ons eigen DNA” GBS De Driehoek trekt meer leerlingen aan dankzij flexiklassen en innovaties


Durven veranderen: dat was de aanpak van Saskia Roets (52) toen ze drie jaar geleden directeur werd van GBS De Driehoek in Oelegem. De school kampte met een teruglopend leerlingenaantal en er waren fricties in het team. Vandaag zijn er 20% meer leerlingen en wordt er gewerkt met twee flexiklassen, waar de school vorig jaar de Sett Transformatie Award voor won. Op de Dag van de Directeur bracht een delegatie van Sett en de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten GBS De Driehoek een bezoek.
In maart vindt Sett (School Education Transformation Technology), de grootste onderwijsbeurs van Vlaanderen, opnieuw plaats in Flanders Expo in Gent. GBS De Driehoek aan de Schildesteenweg in Oelegem (Ranst) won vorig schooljaar de Sett Transformatie Award. Onderwijsvernieuwers of pioniers voor de award 2023 kunnen zich nog altijd inschrijven.
Als voorbeeld van de kracht van transformatie kwamen Katinka Vandevelde, eventmanager van Sett, Bart Van Dijck, regio-adviseur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) op plaatsbezoek in Oelegem. Ook schepen voor onderwijs Annelies Creten (Groen) en burgemeester Johan De Ryck (N-VA) kregen een rondleiding van directeur Saskia Roets.
De directeur schetste eerst de toestand in GBS De Driehoek toen ze er drie jaar geleden werd aangesteld. Een school met 128 kinderen, die te kampen had met een teruglopend leerlingenaantal, en waar een eilandgevoel heerste.
“Leerkrachten stonden voor hun klas met de deuren dicht. Het gemeentebestuur had een jaar voordien wel al een kleuterschool opgericht, wat heel goed was, want een kleuterschool is de levenslijn voor de lagere school. Wij zitten hier in Oelegem in de situatie met nog een vrije basisschool op 500 meter, waarmee we in dezelfde vijver vissen. Het is dan heel belangrijk dat je als school een eigen DNA ontwikkelt. Een dorp als Oelegem heeft geen twee identieke scholen nodig. Je moet je authenticiteit tonen en promoten.”
Saskia Roets merkte een afwachtende houding, zowel bij personeel als bij ouders, op haar komst, en ook op de komst van een heleboel nieuwe teamleden die moesten 'landen'. “Hoewel ik dus een stuk verbinding en samenwerking miste, merkte ik wel dat er in dit onderwijsteam veel expertise en didactische kwaliteit zat.”
Teamteaching
Omdat de school de grote ruimte van de vroegere bieb ter beschikking kreeg, polste de directeur welke leerkrachten zouden openstaan voor een flexiklas. Uiteindelijk delen nu het derde en het vierde leerjaar met 34 leerlingen de ruimte, die met splinternieuw verrijdbaar meubilair en een verrijdbare whiteboard helemaal op maat kan aangepast worden. Via teamteaching versterken meester Gert van het vierde leerjaar en juf Mick van het derde leerjaar elkaar. Soms worden de oudere leerlingen als study-buddy ingeschakeld.
Vorige week kreeg de school slecht nieuws. Juf Mick zal langdurig ziek zijn. “Het was een emotionele week”, zegt Saskia Roets. “Maar je ziet dat iedereen inspringt en zijn verantwoordelijkheid neemt. Vrijdag heb ik al een gesprek met een vervangster die hier warm onthaald zal worden. Maar we gaan juf Mick missen tot de dag dat ze terugkomt, want samen met meester Gert vormt ze de gesmeerde tandem van de flexiklas.”
Muiswerk
“De grote meerwaarde is dat de kinderen van en met elkaar leren”, evalueert meester Gert Van Mierlo (52). “Er is wel wat meer werkrumoer, maar kinderen die in alle rust iets willen maken zetten een hoofdtelefoon op of kunnen in een box met twee zijwandjes werken. Zelf merk ik dat ik 's avonds in de auto Klara opzet om naar huis te rijden om tot rust te komen. Dat deed ik vroeger niet. Een flexiklas is dus wel vermoeiender, maar de nadelen wegen niet op tegen de grotere voordelen.”
De flexiklassen worden nu verder uitgerold naar het vijfde en zesde leerjaar. Ook de 4- en 5-jarige kleuters delen al samen een zeer ruime flexiklas, met onder meer een groot eiland dat zowel als podium als voor spelletjes en oefeningen wordt gebruikt. Ook hier is het meubilair heel innovatief. Juffen Karen en Ellen maakten er een succes van. Dinsdag was juf Lynn er mee aan de slag.
GBS De Driehoek heeft geen klassieke schoolbel meer maar een muziekbel met het Kapitein Zeppos-melodietje dat aangeeft wanneer de kinderen na de speeltijd zelf naar de klas moeten. Geen geduw en getrek in rijen meer, alles verloopt nu veel rustiger.
Al die innovaties zorgen ervoor dat GBS De Driehoek nu 155 leerlingen telt, met de nieuwe instappers er bij straks zelfs 164. Dat is 20% meer dan drie jaar geleden. “Nog steeds een dorpsschool, dat is ook onze kracht”, zegt de directeur. “Iedereen kent iedereen. Maar we hebben nu wel ons eigen DNA.”
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is